De ce majoritatea turiştilor merg pe litoralul românesc când sunt preţurile cele mai mari

Autor: Ioana Matei Postat la 14 august 2017 783 afişări

Mai mult de un sfert dintre turiştii care ajung pe litoralul românesc în întreg sezonul estival, începând cu 1 mai şi până la 30 septembrie, aleg să-şi petreaca vacanţa într-un interval de doar două săptămâni, şi anume între 1-15 august.

De ce majoritatea turiştilor merg pe litoralul românesc când sunt preţurile cele mai mari

Cele două zile libere, luni şi marţi, acordate bugetarilor, fac ca acest weekend prelungit să fie cel mai aglomerat din an la mare, cu un grad de ocupare de peste 99%, rămânând disponibile doar câteva sute de locuri din cele peste 140.000 existente în structurile de cazare clasificate, potrivit unui studiu realizat pe mai mult de 90.000 de sejururi de către portalul LitoralulRomanesc.ro.

Practic, din cele peste 20 de săptămâni de sezon estival în staţiunile româneşti de la Marea Neagră, de la data de 1 Mai, când hotelurile se deschid oficial şi până la finalul lunii septembrie, mai mult de un sfert din totalul turiştilor ajung în vacanţă în doar două săptămâni, între 1 şi 15 august. Până în urmă cu câţiva ani, vârful de sezon era ceva mai devreme, în perioada 20 iulie - 10 august, dar acesta a "migrat" cu zece zile din motive legate în mare parte de evoluţia climei. Românii au constatat că cea mai caldă perioadă, cu cele mai mici şanse de ploaie, este în primele două săptămâni din luna august.

"Succesul acestei perioade are mai multe explicaţii: în primul rând, sunt cele mai mari şanse ca vremea să fie extrem de caldă. În plus, se întâmplă ca în această perioadă companiile multinaţionale să acorde, în mod tradiţional, concedii, iar românii din străinătate vin, tot în acest interval, în vacanţă în ţară", a declarat Ionut Nedea, Director General al LitoralulRomanesc.ro

Tariful mediu pentru un sejur în aceasta perioada este de 2.300 de lei de persoană, cu aproape 10% mai mult faţă de perioada similara a lunii iulie şi cu peste 50% mai mult decât media din luna iunie.

Din totalul turiştilor de pe litoral în vârf de sezon, aproximativ 40% îşi fac vacanţele în Mamaia. În topul celor mai aglomerate staţiuni urmează Eforie Nord, cu 18% din totalul turiştilor, şi Neptun-Olimp, cu 11% .

Dacă pentru toată perioada 1-15 august, gradul de ocupare mediu pe litoral depăşeşte 95 %, putem spune că weekend-ul prelungit 8-12 august este cel mai aglomerat din întregul an, cu un grad de ocupare de peste 99%. Practic, din cele peste 140.000 de locuri existente în structurile de cazare clasificate pe întregul litoral, mai sunt disponibile în acest moment doar câteva sute, în special în staţiunile din Sud. 

"Şi cele două weekend-uri anterioare au fost foarte aglomerate la mare, cu un grad de ocupare de peste 90%, însă zilele libere de luni şi marţi, acordate bugetarilor, au făcut ca acest weekend să fie, de departe, cel mai aglomerat din întregul sezon", a mai spus Ionut Nedea, Director General al LitoralulRomanesc.ro

Studiul a avut în vedere un număr de peste 91.000 de turişti cazaţi în unităţi turistice clasificate de pe litoralul românesc.

Litoralulromanesc.ro, deţinut de compania Creative Eye SRL din Constanţa, cu capital integral privat românesc, este cel mai mare vânzător de vacanţe în staţiunile autohone de la Marea Neagră, atât ca număr de turişti, cât şi ca vânzări. Litoralulromanesc.ro a înregistrat anul trecut un volum de vânzări de 15 milioane de euro (la Ministerul Finanţelor este raportat doar comisionul - 6,170 milioane de lei, potrivit informaţiilor trimise de reprezentanţii companiei), iar prin intermediul agenţiei au ajuns anul trecut în staţiunile româneşti de la Marea Neagră peste 80.000 de turişti. Portalul promovează peste 400 de structuri de cazare în 13 staţiuni de pe litoralul românesc, de la unităţi de o stea până la cele de cinci stele.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cazare,
litoral,
majoritate

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.