De ce Tesla alege China ca locaţie pentru prima fabrică din afara graniţelor SUA şi investeşte peste 5 miliarde de dolari
China este cea mai mare piaţă din lume pentru vehiculele electrice, iar Tesla vrea o felie din această piaţă. După zvonurile care au circulat în ultimul an, un articol al Bloomberg confirmă că Elon Musk a decis să investească 5 miliarde de dolari într-o fabrică din China, în apropierea Shaghaiului. Tesla ar putea, de asemenea, să strângă capital din China, potrivit Fortune.
Motivele pentru care Musk este determinat să producă Tesla în China sunt clare, şi-anume un acces mai bun la piaţa domestică şi evitarea tarifelor de import pentru clienţii din China.
Maşinile Tesla costă mai mult în China decât în Statele Unite din cauza costurilor de transport şi ale tarifelor de 40%, crescute recent în cadrul conflictului comercial SUA-China.
O fabrică în Shanghai nu ar elibera total Tesla de costurile asociate importurilor în China, totuşi. Chiar dacă fabrica, deţinută în totalitate de Tesla, se află într-o zonă de comerţ liber, va trebui să aplice o serie de tarife în preţuri, deşi ar putea economisi prin utilizarea furnizorilor locali de componente, scrie New York Times.
Doar dacă ar forma un joint venture cu o companie domestică din China – sau în cazul permisiunii speciale pe care Beijingul are capacitatea de a o oferi – ar putea evita tarifele.
China s-a aflat pe radarul Tesla pentru mult timp. Luna trecută, compania a anunţat că speră să producă 500.000 de maşini pe an în China şi că ţinteşte spre un plan de a avea bandă de asamblare pentru Model 3 în China până în 2020.
Cu o creştere rapidă a cererii din partea clasei de mijloc, China a devenit a doua cea mai mare piaţă pentru Tesla, după Statele Unite. Vânzările de maşini electrice în China s-au dublat în 2017, depăşind 1 milion pentru prima dată în istorie.
Tesla vânează şi o locaţie în Europa pentru o nouă fabrică imensă, care ar putea produce atât maşini cât şi baterii. Oficialii din Olanda şi din vestul Germaniei încearcă să atragă producătorul, care ar vrea să poată evita tarifele de import pentru clienţii din vestul Europei.
În prezent Tesla are doar o fabrică în Fremont, California, unde îşi produce toate modelele, bateriile fiind produse în apropierea oraşului Reno din Nevada. Compania a produs doar 88.000 de vehicule în prima jumătate a anului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro