Declaraţiile unui profesor alimentează teoriile potrivit cărora Covid-19 nu ar fi plecat din China. Care crede el că este ţara de unde a izbucnit pandemia
Presa din China leagă originea pandemiei de Covid-19 de Italia, după ce un profesor din Milano a spus că medicii italieni au remarcat cazuri de pneumonie „foarte ciudate” încă din noiembrie, scrie Daily Mail. Beijingul respinge acum ideea că oraşul Wuhan este locul în care s-a născut focarul de coronavirus, după ce numărul infecţiilor zilnice de acolo a scăzut la zero, dar în Europa au continuat să crească exponenţial.
Agenţiile de ştiri administrate de statul chinez, inclusiv The Global Times şi CCTV, au luat rapid atitudine după comentariile făcute de profesorul italian Giuseppe Remuzzi. Expertul din Bérgamo a susţinut, potrivit ziarului britanic, că boala ar fi putut circula în Italia timp de câteva luni înainte ca oamenii să identifice focarul din China.
Profesorul Remuzzi, directorul Institutului de Cercetări Farmacologice Mario Negri din Milano, a declarat într-un interviu săptămâna trecută că medicii locali îşi amintesc că au văzut unele cazuri foarte caudate şi foarte severe de pneumonie, în special la bătrâni, în decembrie şi chiar în noiembrie.
El a declarat agenţiei americane de ştiri NPR: „Înseamnă că virusul circula cel puţin în Lombardia înainte de a localiza focarul în China”. Comentariile sale au fost remarcate rapid de presa din China, care le-a folosit pentru a demonstra că pandemia globală nu a început în China. Ziarul de stat Global Times a raportat că „virusul s-ar fi putut răspândi deja în Italia înainte ca epidemia să izbucnească în China”, în timp ce postul CCTV a citat un alt interviu al profesorului Remuzzi pentru a sublinia că „pneumonia necunoscută a apărut în Italia încă din octombrie anul trecut”.
Cenzorii mass-media care, de obicei, sunt vigilenţi împotriva zvonurilor, de data aceasta au permis utilizatorilor chinezi din social media să răspândească afirmaţii similare cu privire la virusul apărut în Italia înainte de a apărea în China. Pe populara aplicaţie de socializare WeChat, numeroase postări, unele susţinute de canale mass-media independente, au alimentat acuzaţiile. Un astfel de post a spus că „analiza experţilor italieni arată că noul coronavirus nu a avut originea în China”. Fără a numi un studiu specific, postul a spus că virusul a început să se răspândească în Italia în toamnă, citând „date noi, lansate de Italia, şi raportate de canale mass-media străine”.
Confruntat cu aceste afirmaţii controversate, profesorul Remuzzi a declarat pentru o publicaţie din Shanghai că informaţiile sale proveneau de la câţiva medici, dar nicio dovadă nu sugera că acei pacienţi aveau Covid-19. Într-un alt interviu acordat unei reviste independente chineze, DeepTech, profesorul a spus că punctul principal al comentariilor sale a fost cât de departe s-a răspândit virusul înainte de a fi descoperit, nu de unde provine.
Interesant este că atenţia presei chineze asupra observaţiilor profesorului Remuzzi pare să contrazică rapoartele lor despre primii pacienţi cu coronavirus din Italia. Cover News, o publicaţie de stat din China, a raportat că primii bolnavi depistaţi pozitiv cu COVID-19 în Italia erau un cuplu din Wuhan. Articolul spunea că respectivul cuplu a ajuns în Italia pe 23 ianuarie şi a fost tratat la Roma. Italia a depăşit acum China ca număr de decese provocate de noul coronavirus, după ce epicentrul focarului s-a mutat în Europa în această lună.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro