Dezvoltatorii imobiliari şi constructorii trebuie să aplice, din luna mai, noile prevederi legislative privind siguranţa la incendiu, inclusiv cerinţe mai stricte privind materialele utilizate şi reguli pentru integrarea sistemelor fotovoltaice

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 martie 2025 35 afişări

Dezvoltatorii imobiliari şi constructorii trebuie să aplice, din luna mai, noile prevederi legislative privind siguranţa la incendiu, inclusiv cerinţe mai stricte privind materialele utilizate şi reguli pentru integrarea sistemelor fotovoltaice

Dezvoltatorii imobiliari, constructorii şi arhitecţii trebuie să aplice, din luna mai, noile prevederi legislative privind siguranţa la incendiu, introduse prin Normativul P118-2025, care include cerinţe mai stricte privind materialele utilizate şi reguli pentru integrarea sistemelor fotovoltaice, standardizând în paralel criteriile de evaluare şi proiectare.

Regulile în acest domeniu nu au mai fost actualizate din 1999.

Printre principalele modificări aduse de P118 se numără stabilirea unor cerinţe mai riguroase pentru performanţa materialelor de construcţie la acţiunea focului, inclusiv evaluarea comportamentului acestora sub influenţa temperaturilor ridicate şi impactul lor asupra structurii clădirii.

Astfel, devine obligatorie utilizarea materialelor incombustibile din euroclasa A1 sau A2-s1,d0 pentru izolaţia termică, cu cerinţe diferite pentru fiecare tip de clădire. În primul rând, pentru toate tipurile de clădiri cu înălţime mai mare de un etaj este obligatorie utilizarea unei bariere la foc incombustibila de 60 cm în dreptul fiecărui etaj, explică reprezentanţii companiei Rockwool, producător de vată minerală bazaltică.

De asemenea, prin P118 devine obligatorie utilizarea materialelor incombustibile din euroclasa A1 sau A2-s1,d0 pentru izolarea termică a blocurilor de locuinţe mai înalte de 20 de metri, hotelurilor mai înalte de cinci etaje, clădirilor administrative înalte sau foarte înalte, centrelor comerciale şi sportive, dar şi a tuturor spitalelor şi şcolilor, indiferent de înălţime.

În plus, au fost introduse şi prevederi pentru clădirile pe care se montează sisteme fotovoltaice.

” Noul P118 este o realizare importantă, care reflectă o înţelegere mai profundă a riscurilor de incendiu şi care va face clădirile din România mult mai sigure. Ne bucurăm că nevoile pieţei au fost înţelese şi că vom putea construi un viitor mai sigur de acum înainte. Suntem pregătiţi să oferim în continuare prin produsele noastre cele mai sigure şi sustenabile soluţii pentru izolarea clădirilor şi să sprijinim arhitecţii, constructorii şi dezvoltatorii în tranziţia către noile cerinţe”, a declarat Florin Popescu, Regional Director ROCKWOOL Balkans.

Actul normativ impune standarde mai riguroase pentru detectoarelor de fum şi gaze, obligaţia de a monta soluţii de monitorizare a incendiilor, numărul şi dimensiunea ieşirilor de urgenţă.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cladiri,
materiale,
incendiu,
reguli
0 seconds of 1 minute, 15 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:14
01:15
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Ne luăm adio de la săptămâna de lucru de cinci zile? Ce experimentează mai nou companiile din întreaga lume?