Dinamizarea IMM-urilor din sectorul de construcţii din România: conştientizare şi formare în eficienţă sustenabilă
Care este gradul de conştientizare a firmelor de construcţii privind creşterea eficienţei energetice? Pe ce îşi concentrează resursele IMM-urile din construcţii pe termen mediu si lung? Care sunt barierele în atingerea unor performanţe de mediu şi energetice? Ce înseamnă eficienţă sustenabilă?
Tranziţia către o economie bazată, pe cât posibil, pe surse regenerabile de energie şi reducerea de dependenţa de combustibili fosili este un obiectiv strategic al UE, dar şi pentru alte ţări din afara UE. Acest obiectiv strategic a devenit şi mai important de urmărit o dată cu declanşarea crizei energetice şi a condus la acordarea unei importanţe sporite preocupărilor privind diversificarea surselor de energie, a investiţiilor în energie verde şi în creşterea eficienţei energetice.
Potrivit aproape tuturor indicatorilor în acest sens, România se află pe ultimul loc în clasamentul ţărilor europene în ceea ce priveşte tranziţia la o economie verde. Preocuparea pentru reducerea amprentei de carbon este încă la un nivel scăzut în rândul cetăţenilor şi a companiilor, în special cele mici şi mijlocii. Ca urmare, creşterea gradului de conştientizare a publicului larg şi a companiilor cu privire la eficienţa energetică, energia regenerabilă şi protecţia mediului este o necesitate.
„Un sistem de management de mediu ajută companiile de construcţii să identifice, gestioneze, monitorizeze şi controleze problemele de mediu într-o manieră holistică, luând în considerare ceea ce este relevant pentru operaţiunile lor, cum ar fi poluarea aerului, problemele cu apa şi canalizarea, gestionarea deşeurilor, contaminarea solului, atenuarea şi adaptarea la schimbările climatice, utilizarea eficientă a resurselor (cea mai importantă fiind eficienţa energetică). Un sistem de management al mediului sprijină companiile de construcţii în îmbunătăţirea utilizării eficiente a energiei, integrând managementul energetic în eforturile lor generale îmbunătăţire a sistemelor de management a calităţii şi mediului. De asemenea, ajută companiile de construcţii să gestioneze mai bine consumul de energie şi să îşi îmbunătăţească, astfel, productivitatea.” declară Răzvan TOMESCU, Formator în cadrul proiectului.
În acest sens, Federaţia Generală a Sindicatelor FAMILIA în calitate de promotor de proiect, în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie Prahova – Partener 1 şi Fellesforbundet, Norvegia – Partener 2, continuă implementarea proiectului „Powering Romanian SMEs to Increased Knowledge in Sustainable Efficiency/Dinamizarea IMM-urilor din România, prin creşterea cunoştinţelor în eficienţă sustenabilă”, ID 2022/346631, al cărui obiectiv principal constă în sporirea cunoştinţelor întreprinderilor mici şi mijlocii româneşti din sectorul construcţiilor pentru a încorpora practici sustenabile în realizarea eficienţei durabile prin îmbunătăţirea performanţelor lor de mediu şi energetice.
„Din perspectiva sustenabilităţii, mediul şi energia sunt interconectate. Deşi un sistem tradiţional de management de mediu poate să nu abordeze consumul de energie, modul în care majoritatea companiilor se folosesc de energie continuă să aibă un impact important asupra mediului. În funcţie de obiectivele, ambiţiile şi resursele financiare ale companiilor, acestea se vor concentra mai mult pe un domeniu faţă de celălalt. Cu toate acestea, pe măsură ce peisajul lumii noastre continuă să se schimbe, există argumente semnificative pentru integrarea sistemelor de management într-o organizaţie. Implementarea ISO 14001 şi ISO 50001 împreună este o modalitate excelentă de a beneficia de avantajele unei abordări integrate.” declară Gabriela STERIAN, Manager de proiect.
Prin implementarea acestui proiect în România, la nivelul tuturor regiunilor de dezvoltare, se urmăreşte obţinerea de valoare adăugată în ceea ce priveşte tranziţia către o economie bazată, pe cât posibil, pe surse regenerabile de energie şi reducerea dependenţei de combustibilii fosili. Companiile care participă la evenimentele de conştientizare şi sesiunile de formare pot beneficia, ulterior, şi de sesiuni de coaching, prin care 8 IMM-uri româneşti din sectorul construcţiilor vor primi asistenţă tehnică gratuită în implementarea unui Sistem robust de Management al Energiei, cu planuri personalizate pentru a răspunde nevoilor specifice ale activităţii lor.
„Noile reglementări, precum Regulamentul pentru comercializarea produselor pentru construcţii şi Acordul Verde European, sporesc cerinţele legate de modul cum se proiectează, realizează şi întreţine proiectele în sectorul de construcţii. Sporirea reglementărilor împing companiile de construcţii să caute soluţii din punct de vedere al economiei circulare şi sustenabilităţii. Un număr tot mai mare de clienţi şi autorităţi contractante presează companiile din sectorul de construcţii să proiecteze şi să execute în mod sustenabil proiectele. Pe măsură ce cererea pentru performanţele de mediu şi energetice creşte, un număr tot mai mare de investitori şi chiar angajaţi încep să pună la îndoială metodele tradiţionale de construcţii şi se fac eforturi în adoptarea unor practici de afaceri mai sustenabile.” declară Dorel CIUCĂ, Director executiv al SC QUALITAS SA.
Sesiunile de formare reprezintă instruiri certificate pentru implementarea standardelor SR EN ISO 14001 şi SR EN ISO 50001. Toate competenţele vor fi precizate în suplimentul la diplomă. Formatorul este Răzvan Tomescu, trainer, auditor de terţă parte şi consultant implementare sisteme de management din 2003: Sistem de Management al Calităţii (SR EN ISO 9001), Sistem de Management de Mediu (SR EN ISO 14001), Management al Sănătăţii şi Securităţii Ocupaţionale (SR OHSAS 18001), Managementul Riscului (SR EN ISO 31000 şi 31010) şi Management al Energiei (SR EN ISO 50001).
„Gestionarea complexităţii proiectelor de construcţii este o provocare pe tot parcursul ciclului de viaţă, începând chiar de la momentul în care o companie primeşte un proiect, până la angajarea oamenilor potriviţi, obţinerea materialelor, consumabilele şi echipamentele potrivite la şantier şi construirea structurii până la finalizare. la timp. Apoi, există operarea şi întreţinerea continuă a proiectului finalizat. Modul de a încorpora practicile durabile în aceste domenii este o provocare din ce în ce mai mare.Abordarea schimbărilor climatice prin reducerea emisiilor şi îmbunătăţirea eficienţei energetice ar trebui să însemne întotdeauna o bună gândire „circulară”. Legislaţia ar trebui să asigure că mediul nu este afectat în mod nejustificat în timpul fazei de aprobare a unui proiect de construcţie, iar firmele de construcţii ar trebui să ia iniţiativa de a cerceta cele mai durabile şi mai eficiente tehnici de construcţie din punct de vedere energetic.” declară Marian STERIAN, Director general al SC MENCONSULT SRL.
Din punct de vedere al activităţilor desfăşurate în cadrul proiectului pentru atingerea indicatorilor în perioada mai-octombrie 2023 au fost atinse următoarele rezultate:
- activităţi de conştientizare prin informare – derularea a 8 evenimente de conştientizare în Ploieşti, Timişoara, Oradea, Craiova, Iaşi, Constanţa, Braşov şi Bucureşti, la care au participat 289 de persoane, din care reprezentanţi/manageri ai 124 de firme de construcţii, reprezentanţi ai sectorului public, instituţiilor de învăţământ şi cercetare şi furnizorilor de formare profesională;
- activităţi de conştientizare prin formare – derularea a 9 sesiuni de instruire certificată, la care au participat 189 de persoane, reprezentanţi ai 115 de firme de construcţii din toată ţara;
- activităţi de conştientizare prin informare mass-media – derularea de campanii de bannere şi articole online, având peste 1,1 milioane persoane conştientizate din toată ţara;
- Schimb de bune practici în Norvegia, cu următoarele rezultate:
- întâlnire la Ambasada României la Oslo cu Excelenţa Sa, domnul Cristian Bădescu, Ambasador al României în Regatul Norvegiei, cu privire la noile linii de finanţare privind energia regenerabilă şi eficienţa energetică;
- întâlnire cu Oddvin Breiteig, Senior Advisor - NELFO, patronatul norvegian în domeniul energiei;
- întâlnire cu Pablo Gonzalez, Senior adviser on climate sustainability - Skanska Norway privind politica proprie în domeniul energiei regenerabile şi a eficienţei energetice;
- întâlnire cu Ingunn Marton, Autoritatea Clădirilor din Norvegia. Studiu de caz: reglementarea gazelor cu efect de seră în legislaţia norvegiană a clădirilor;
- întâlnire cu Adrian Savu, Head of Bioengineering Department şi Fredrik Walstad, Vicepresident - Carbon Crusher;
- Vizită de lucru pe şantierul de construcţii al piscinei municipale Oslo, clădire NZEB
- Şedinţe de lucru cu Kine Asper Vines - Vicepreşedinte, Maika Marie Godal Dam - consilier pe probleme de mediu, Jorgen Kaurin - Secretar Internaţional, Christian Jutnes - membru în comitetul executiv şi Line Eldring - şef departament politici, toţi reprezentând Fellesforbundet, cea mai mare federaţie sindicală din Norvegia.
„Este de notorietate faptul că ţările scandinave au un model social care combină preocuparea pentru competitivitatea economică, protecţia mediului şi preocuparea pentru drepturile omului. În cadrul vizitei, partenerii români au avut ocazia să înţeleagă modalităţile urmate de părţile interesate norvegiene din industria construcţiilor în ceea ce priveşte eficienţa energetică a clădirilor, tehnologiile şi procesele de lucru mai puţin poluante, utilizarea materialelor de construcţie mai puţin poluante, dezvoltarea sectorului energiei regenerabile, paşi către o tranziţie digitală şi verde, dar şi şantiere de construcţii cu emisii zero de gaze cu efect de seră.” declară Gabriela STERIAN, Manager de proiect.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro