DOBANZI: Efectul Dominoului
Dobanzile pe pietele internationale cresc. Implicit, miscarea se transmite si in Romania. Plecand de la 1% la jumatatea lui 2004, dobanda de interventie a crescut in SUA pana la 4%. In zona euro, mesajele presedintelui Bancii Europene anunta cresteri viitoare. Cine vor fi cei mai loviti pe piata din Romania?
Dobanzile pe pietele internationale cresc. Implicit, miscarea se transmite si in Romania. Plecand de la 1% la jumatatea lui 2004, dobanda de interventie a crescut in SUA pana la 4%. In zona euro, mesajele presedintelui Bancii Europene anunta cresteri viitoare. Cine vor fi cei mai loviti pe piata din Romania?
De scapat, scapa doar cei ce au fost suficient de prevazatori si au optat, de la bun inceput, pentru o dobanda fixa atunci cand au luat un credit. In Romania insa astfel de imprumuturi au "o pondere inca relativ redusa", spune directorul de operatiuni de la BRD - Groupe Société Générale, Claudiu Cercel. Pentru cei care au luat insa credite in valuta cu dobanzi variabile, perspectiva nu este prea imbucuratoare: cresterile de dobanzi de pe pietele internationale se vor reflecta, in final, si in ratele pe care le au de platit la banca. Si, cum ponderea creditelor in valuta nu e deloc mica, ajungand la jumatatea anului sa detina 60% din totalul imprumuturilor, multi romani va trebui sa plateasca bancii ceva mai mult decat planificasera.
Cand a luat, in urma cu trei ani, credit pentru cumpararea unei case, Mihai Andrei (28 ani, agent vanzari) stia ca are de platit o dobanda de 9% pentru imprumutul in dolari. "Sigur, eram constient ca e vorba de o dobanda variabila", admite el. Surpriza insa n-a fost mica, un an mai tarziu, cand banca a marit dobanda cu doua puncte procentuale, care s-au oglindit in cresterea ratei cu circa 8 dolari. O veste buna a venit circa patru luni mai tarziu, cand aceeasi banca a hotarat sa scada dobanzile cu 1,5%. Desi nici acum "dobanda nu e la nivelul pentru care am contractat creditul, macar e «in zona»", spune zambind Mihai Andrei.
Scaderea din ultimii ani pana la valori minime istorice pentru dobanzile de pe piata internationala, reflectate si in costul creditelor din Romania, i-a incurajat pe romani sa ia credite in valuta. Cu dobanzi variabile, pentru a putea beneficia de evolutiile favorabile. Lucrurile s-au schimbat insa semnificativ, iar viitorul va aduce probabil schimbari si mai mari. In ultimul an, banca centrala a Statelor Unite a majorat succesiv rata dobanzii de interventie, ajungand in prezent la 4%. Si asta in conditiile in care, la jumatatea lui 2004, dobanda americana scazuse pana la 1% - minim istoric, ce a ieftinit implicit si costul resurselor in dolari in Romania.
Schimbari se anunta, in ceea ce priveste costul banilor, si in zona europeana. In urma cu putin timp, presedintele Bancii Central Europene lasa de inteles, in cadrul unei intalniri cu bancherii germani, ca rata dobanzii de interventie in cadrul zonei euro ar putea sa creasca in decembrie. Din iunie 2003, dobanda in zona euro a ramas ca batuta in cuie la nivelul de 2%.
"Dupa doi ani si jumatate in care a fost mentinuta o rata a dobanzii la cel mai scazut nivel istoric, cred ca a venit momentul in care Consiliul BCE este pregatit sa ia o decizie asupra modificarii acestei rate", a explicat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene, citat de Financial Times.
In ce masura se va resimti si in Romania o crestere a dobanzilor pentru creditele in valuta in aceste conditii?
Dobanda de interventie a unei banci centrale se propaga in mod nemijlocit in indicii monetari internationali, in cazul de fata LIBOR/EURIBOR. Prin urmare, "cresc dobanzile la creditele legate de indici monetari de tipul celor mentionati", explica Claudiu Cercel. Iar majoritatea bancilor romanesti au "legat" dobanzile variabile la valuta de acesti indici, la care se adauga cateva procente.
Astfel ca, pe un plan mai larg, toate creditele in valuta care au rate variabile suporta in general ajustarea dobanzilor in functie de modificarile de politica monetara din tarile respective. Singurele dobanzi care nu se modifica sunt cele contractual fixe, care insa in Romania au o pondere inca relativ redusa, spune Cercel. "Desigur ca persoanele imprumutate in valuta vor resimti cresterea de dobanda in costul creditului", spun si bancherii de la Volksbank. Dupa modul de acordare al creditului, cu dobanda fixa sau variabila, dobanzile la creditele in valuta vor creste intr-o masura mai mica sau mare, "in functie de evolutia dobanzii de referinta la valutele respective".
La Unicredit creditele in valuta sunt disponibile doar cu dobanzi variabile. Dobanzi care "evident ca (...) sunt legate de evolutia dobanzilor pe piata internationala", explica reprezentantii bancii. In cazul modificarilor de pe aceste piete, banca "va evalua situatia de moment, luand in considerare si deciziile celorlalte banci". Dar, in principiu, o crestere a dobanzilor de interventie determina o modificare in acelasi sens a dobanzilor la creditele in moneda respectiva.
Modificarea dobanzilor la valuta nu tine insa doar de evolutiile internationale. Ratele dobanzilor se modifica si in functie de costurile implicate, de costul finantarii, costul rezervelor minime obligatorii, costul riscului, adauga bancherii de la Unicredit. In plus, reglementarile bancii centrale de limitare a creditelor in valuta cresc costurile bancilor pentru acordarea imprumuturilor in moneda straina. Costuri care, au avertizat bancherii la unison, se vor transfera in final tot asupra clientilor. Astfel ca, in Romania, creditele in valuta care se vor acorda in viitor "vor avea un cost comparativ si de multe ori mai ridicat, probabil, decat al celor in lei", spun reprezentantii Volksbank. Motivul? Costul de refinantare al bancilor, care va fi cu atat mai mare cu cat dobanda de referinta la valuta este mai mare.
Si atunci, cum se pot proteja romanii de astfel de variatii ale dobanzilor? Este dobanda fixa mai avantajoasa decat cea fluctuanta? In aceasta privinta, parerile bancherilor sunt impartite.
In primul rand, clientul trebuie sa se gandeasca daca moneda in care va lua creditul se va deprecia sau aprecia, in functie de moneda in care isi incaseaza venitul.
De asemenea, trebuie sa ia in considerare si modificarile ce vor fi suferite de dobanzile de referinta la valutele in care poate achizitiona creditul. Pentru moneda nationala, tendinta de dezinflatie implica un trend descendent al dobanzilor active. Deci, spun reprezentantii Volksbank, "in mod normal, un credit cu dobanda variabila in lei pe termen lung ar fi mai bun".
Chiar daca se va intampla sa se produca cresteri ale dobanzii pentru a tine in frau inflatia, "pe termen lung dobanda variabila este mai atractiva". De asemenea, la euro si la dolar, care sunt principalele valute in care se iau credite, "nivelul actual este cam pragul de sus", deci este posibil ca si aici o dobanda variabila sa fie alegerea cea mai buna, este concluzia la Volksbank. De aceeasi parere sunt si reprezentantii Unicredit. "Recomandam creditele cu dobanda variabila", spun ei, acestea fiind in stransa legatura cu evolutiile pietei. In acest fel se poate beneficia de reducerile ulterioare de dobanda. Exista totusi, admit ei, si riscul ca acestea sa creasca.
Factorii de care trebuie sa se tina seama sunt legati de asteptarile privind evolutia viitoare a economiei si a dobanzilor, adauga Mihail Ion, analist sef la Raiffeisen Bank. Dupa anii in care dobanzile internationale au scazut constant, indemnand la alegerea unor dobanzi variabile, "pe masura ce asteptarile arata cresteri viitoare, orientarea debitorilor se indreapta si catre dobanzi fixe", care sa-i protejeze de eventualele majorari.
Pentru un credit pe termen mediu, reprezentantul HVB, Bogdan Mihoc, recomanda o dobanda fixa sau una variabila. Pentru termen lung, recomandarea sa este insa de a opta pentru o dobanda fixa. "Fireste", adauga Mihoc, "alegerea depinde si de tipul de valuta in care se ia creditul si de asteptarile clientului in ce priveste evolutia acestei valute". La orice niveluri ale dobanzii insa, este de parere Calin Pop, director de comunicare la ING, "vor exista clienti care vor considera «optim» un credit cu dobanda variabila, in timp ce altii vor opta pentru credite cu dobanda fixa". Toate evolutiile de care clientii trebuie sa tina cont, dupa cum recomanda chiar bancherii, sunt adeseori greu de previzionat.
Asa ca optiunea pentru o dobanda de un fel sau altul se poate dovedi o loterie. Alegerea - ca si riscul - va apartine, asadar.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro