Dragoş Doroş, Tax Partner, KPMG în România: „Pentru reducerea evaziunii fiscale uriaşe din România, protocoalele de colaborare între ANAF, Poliţie, Procuratură şi alte instituţii ar trebui transformate în legi”
Evaziunea fiscală este un fenomen în a cărui combatere trebuie să lucreze mai multe instituţii, nu doar Agenţia de Administrare Fiscale (ANAF); totodată, digitalizarea ANAF ar putea avea un rol important în această direcţie, a explicat Dragoş Doroş, Tax Partner KPMG în România în cea mai recentă ediţie a emisiunii ZF Esenţial în business realizată de ZF în parteneriat cu KPMG.
„ANAF-ul nu este singurul element în combaterea evaziunii fiscale, aceasta este un fenomen care trebuie combătut de ANAF împreună cu Procuratura, cu Poliţia, ş.a. este un fenomen viu, care se întâmplă acum. Eu aş face legi care să spună clar cine are responsabilitatea evaziunii, ce rol are un procuror etc.”, a spus Dragoş Doroş.
El observă că în ţările în care nivelul evaziunii fiscale este redus, ANAF-ul colaborează, de pildă, cu procurorii care se ocupă de cazuri.
„În ţările care nu au evaziune fiscală există un ANAF foarte puternic, care are toate informaţiile despre tranzacţiile din ţara respectivă, cu o colaborare zilnică, dacă vreţi, cu procurorii care se ocupă de cazuri etc. Evaziunea fiscală are o mare problemă - nu are documente, iar cei 5.000 – 6.000 de inspectori de la ANAF fac un control documentar. Pentru ei, activitatea este să se ducă pe teren şi să vadă ce documente ai - păi dacă ai făcut evaziune şi nu ai documente, este greu să obţii rezultate. Cei de la Antifraudă sunt mai mult orientaţi către tipul acesta de investigaţii, dar nu pot nici ei să facă acest lucru singuri”, argumentează specialistul KPMG.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro