Drona care a filmat imediat după prăbuşirea elicopterului, găsită şi predată procurorilor militari
Drona care a filmat la scurt timp după prăbuşirea elicopterului SMURD în lacul Siutghiol a fost găsită şi predată procurorilor militari care anchetează cazul, aceasta fiind funcţională, urmând ca filmările să fie analizate de către anchetatori.
Proprietarul dronei, Bogdan Dumitru, a declarat, vineri, că o persoană l-a anunţat că drona sa pe care o pierduse luni, la scurt timp după prăbuşirea elicopterului SMURD, a ajuns la Poliţia Mamaia, astfel că s-a dus acolo, însă a fost trimis la IPJ Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Dumitru a declarat că poliţiştii de la IPJ Constanţa l-au îndrumat la Parchetul Militar, că a mers şi acolo, dar i s-a spus că drona nu ajunsese la procurori.
După câteva ore, a fost anunţat că drona se afla la Parchetul Militar, astfel că a mers acolo.
Bogdan Dumitru a povestit că pe drona respectivă sunt două filmări şi două fotografii. Prima filmare are aproximativ 20 de secunde şi se vede cum coada elicopterului se mişcă puternic ca şi cum cineva ar trage de ea, iar cea de-a doua filmare nu este deocamdată disponibilă. Bărbatul a mai spus că în zilele următoare se va duce la Parchet cu o altă dronă în care va introduce cardul din drona care a filmat pentru ca acele imagini să poată fi disponibile şi analizate de către anchetatori.
El a precizat că din imaginele înregistrate de dronă se pot vedea o maşină de pompieri şi o barcă ce se apropie de locul unde s-a prăbuşit elicopterul.
Bogdan Dumitru a mai declarat că a aflat de pe Facebook că un elicopter s-a prăbuşit în lacul Siutghiol şi a plecat înspre staţiunea Mamaia, luând drona cu el.
El a precizat că imediat ce a ajuns la locul accidentului a înălţat drona, îndreptând-o înspre o zonă a lacului unde observase o pată de ulei.
"Am ridicat drona să văd cine e pe mal şi am trimis-o pe un punct din lac unde părea să fie ulei, dar era kerosen. Am ridicat drona la 64 de metri altitudine şi era o chestie care se agita acolo prinsă de ceva. Când am încercat să o duc mai jos am pierdut controlul dronei. Filmarea a durat trei-patru minute, aşa îmi aduc aminte”, a spus Bogdan Dumitru.
El a spus că nu îşi explică de ce a pierdut controlul dronei.
“Când o dronă îşi pierde controlul trebuie să se ducă în punctul de unde a plecat. Dacă i se termină bateria, atunci când ajunge la 20 la sută aterizează. Ea se afla atunci la 174 de metri de ţărm şi avea o viteză de cinci-şase metri pe secundă”, a povestit Bogdan Dumitru.
Bărbatul a mai spus că a căutat drona începând de luni seară, însă fără succes, iar vineri dimineaţă a primit un telefon de la o persoană care i-a spus că drona a fost găsită şi predată Poliţiei Mamaia de către un angajat al unui hotel.
Oficiali ai Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie declaraseră pentru MEDIAFAX că procurorii care se ocupă de acest dosar nu primiseră informaţia că drona a fost recuperată şi că aparatul nu era în posesia anchetatorilor.
Sursele citate au menţionat că dacă o persoană sau o autoritate recuperează aparatul, trebuie să-l predea anchetatorilor în baza unui proces-verbal.
Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era însărcinată, pilotul, comandor Petre Corneliu Cătuneanu (47 de ani) şi copilotul, căpitan comandor Ginel Claudiu Crăcănel (42 de ani), şi-au pierdut viaţa în urma accidentului aviatic din Constanţa. Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit luni după-amiază în lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa şi se întorcea de la Aeroportul ”Mihail Kogălniceanu”, unde alimentase cu combustibil.
Operaţiunile de căutare şi salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anunţat de un martor la numărul de urgenţă 112, la ora 16.11, iar în jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au început operaţiunile de căutare pe lac. Intervenţia s-a încheiat oficial marţi, la ora 4.10, când a fost adusă la mal ultima victimă.
Procurorii Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti au dispus începerea urmăririi penale în acest caz pentru infracţiunile de neluare şi nerespectare a măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă. De asemenea, în continuarea cercetărilor, procurorii militari au extins urmărirea penală pentru ucidere din culpă. Ulterior, ancheta a fost preluată de Secţia Parchetelor Militare din Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Procurorul general Tiberiu Niţu declara miercuri că, deocamdată, nu a fost identificată cauza prăbuşirii elicopterului SMURD, precizând că dacă se va stabili că decesul celor patru persoane "nu s-a datorat unei fapte umane", ci unei "împrejurări fortuite", nu va fi nimeni tras la răspundere.
Potrivit lui Niţu, în cazul oricărui accident urmat de decesul unor persoane este investigată o posibilă faptă de ucidere din culpă, dar sunt situaţii când se stabileşte că decesul nu s-a datorat unei fapte umane, ci unei "împrejurări fortuite".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro