Efectele coronavirusului în Europa: De ce nu a fost Portugalia la fel de afectată ca Spania, singura ţară cu care îşi împarte graniţa?
Un timp de pregătire mai lung şi respectarea restricţiilor de circulaţie sunt principalele motive care au ajutat Portugalia să gestioneze criza generată de coronavirus, potrivit Euronews.
Portugalia a fost afectată total diferit de pandemia de coronavirus, comparativ cu Spania, singura ţară cu care îşi împarte graniţa şi unul dintre cele mai greu lovite state din lume în timpul pandemiei de coronavirus.
Pulmonologul Filipe Froes, consilierul directorului general al sănătăţii din Portugalia, Graça Freitas, a declarat că ţara a beneficiat de pe urma faptului că s-a aflat în urma Madridului în ceea ce priveşte ritmul de răspândire al virusului. Astfel, autorităţile portugheze au avut timp să îşi pregătească spitalele şi să intensifice capacitatea unităţilor de terapie intensivă.
„Diferenţa în Portugalia a fost că am avut mai mult timp de pregătire. Credem că suntem cu trei săptămâni în urma Italiei şi poate cu o săptămână şi jumătate în urma Spaniei, ceea ce ne-a oferit timp, zile preţioase, de pregătire. Sunt de părere că principala diferenţă este reprezentată de implicarea în fază incipientă a medicilor primari”, a declarat Dr. Froes.
Portugalia a declarat stare de urgenţă pe 18 martie, la doar două zile după ce a fost raportat primul deces cauzat de COVID-19. În prezent, Portugalia înregistrează 535 de morţi, sau 52 per milion de locuitori.
În Spania, peste 18.000 de persoane au fost ucise de virus, ceea ce reprezintă o rată de 385 de decese per milion de locuitori.
Freitas, directorul general al sănătăţii din Portugalia, a declarat că 88% dintre cazurile confirmate au rămas acasă, neavând nevoie de îngrijiri medicale.
„Spitalele nu sunt suprasolicitate şi avem mai mult timp şi condiţii mai bune pentru a trata pacienţii internaţi la terapie intensivă. Datele pe care le avem spun că încă nu ne-am atins potenţialul maxim, care reflectă evoluţia epidemiei”, a declarat Freitas.
Un studiu al Universităţii Nova din Lisabona indică faptul că ritmul de reproducere al coronavirusului în Portugalia a fost cel mai mic din Europa în primele 25 de zile ale epidemiei.
„Majoritatea activităţilor sunt închise, precum şcolile şi activităţile comerciale, iar majoritatea oamenilor respectă regulile”, a adăugat Freitas.
Vinerea trecută, preşedintele portughez Marcelo Rebelo de Sousa a extins perioada de carantină de pe 17 aprilie până pe 1 mai.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro