Emil Boc: Prima masura pe care am luat-o pentru mediul de afaceri a fost acordul cu FMI
BNR a imprumutat de la FMI acum doi ani 9,7 miliarde de euro pentru a putea mentine, prin corelarea politicilor monetare ale bancii cu cele fiscale ale guvernului un curs echilibrat euro-leu, ceea ce a fost "prima masura pe care am facut-o pentru mediul de afaceri", a declarat premierul Emil Boc.
"Guvernul a permis ca prin imprumutul de la FMI din 2010 sa se conserve rezervele valutare ale BNR, diminuandu-se atunci cand a fost nevoie aceste rezerve valutare, pentru a exista bani pe piata, ca in acelasi timp sa se mentina un curs echilibrat euro - leu. Ganditi-va ce ar fi insemnat dublarea cursului asa cum a fost in '96 si '97, cand va amintiti ca de la o saptamana la alta, de la 300 s-a facut 6.000 dolarul si de la 6.000 la 12.000. Ce ar fi insemnat pentru fiecare dintre dumneavoastra daca noi nu eram in acest acord si Guvernul ar fi spus, cum se spune de multe ori, 'asta-i viata!'?" a intrebat retoric prim-ministrul, luni, la o intalnire cu oamenii de afaceri din judetul Prahova.
"Ganditi-va ce ar fi insemnat si pentru afacerile dumneavoastra, si pentru cetatenii care aveau credite in valuta. Dar cu ce eforturi s-a facut asta de catre Romania, cu eforturile respectarii angajamentelor din acordul cu FMI si Comisia Europeana. Asa a fost posibil sa pastram un curs echilibrat intre euro si leu", a adaugat Boc.
El a explicat ca suma de 9,7 miliarde de euro de la FMI reprezinta bani luati de Banca Nationala si tot BNR urmeaza sa-i returneze FMI din profitul propriu. In ce priveste Guvernul, acesta a primit 2,1 miliarde de euro de la FMI, reprezentand doua jumatati de transa de credit, pentru finantarea deficitului bugetar.
"Daca cineva ne intreaba deci unde sunt banii imprumutati, raspunsul il aveti aici foarte clar: aproape 10 miliarde la Banca Nationala pentru finantarea rezervelor si pastrarea cursului, 4,8 miliarde de euro de la Comisia Europeana si inca 2,1 miliarde de la FMI la bugetul statului pentru finantarea deficitului. Deficit inseamna si investitii, si salarii, si pensii si toate cheltuielile pe care statul le are", a rezumat Emil Boc.
Premierul a precizat ca Guvernul sustine la revizuirea Constitutiei limitarea deficitului bugetar la o cifra maxima de 3% si a plafonului maxim de indatorare de 60% din PIB, conform Tratatului de la Maastricht.
"Germania are deja o asemenea prevedere de limitarea a deficitului, Franta se pregateste si ea sa introduca, Romania nu poate rata ocazia de a impune prin Constitutie o pavaza impotriva populismului, oi bariera mai bine spus impotriva populismului politicienilor", a spus premierul, sustinand ca in acelasi timp sa se introduca in Constitutie si prevederea ca orice ban care se imprumuta merge doar spre investitii, cu exceptia cazurilor cu totul exceptionale, de cataclisme, cand pe baza de aprobare speciala a Parlamentului, Guvernul se poate imprumuta peste plafonul de 3% din PIB.
El a adaugat ca prognoza de crestere economica pentru Romania, "validata cu Comisia Europeana si de Fondul Monetar International", este de 1,5-2% in 2011 si 3,5-4% in 2012.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro