Emilio Luque Ascanio, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Spanioli în România, a ajuns în ţara noastră datorită unei poveşti de dragoste. Originar din însorita insulă spaniolă Tenerife, el a decis să se mute în România pentru a fi alături de actuala sa soţie, pe care a întâlnit-o nu aici, şi nici în ţara natală, ci în Italia

Autor: Andra Stroe Postat la 11 august 2023 255 afişări

Pe Emilio Luque Ascanio, preşedintele ASEMER (Asociaţia Investitorilor Spanioli în România), o poveste de dragoste l-a transformat în expat. Originar din însorita insulă spaniolă Tenerife, el a decis să se mute în România pentru a fi alături de actuala sa soţie, pe care a întâlnit-o nu aici, şi nici în ţara natală, ci în Italia. Cum contribuie el astăzi la mediul de afaceri local?

Prima dată am ajuns în România în 1996, într-o vizită în Maramureş însoţind un investitor german. La momentul respectiv nu m-aş fi putut gândi că voi petrece aici o mare parte din viaţa mea. Am fost foarte surprins de stilul modest de viaţă pe care l-am întâlnit, dar pe de altă parte, mi-au plăcut nonşalanţa, modestia şi simţul umorului pe care îl aveau românii”, povesteşte Emilio Luque Ascanio, preşedintele ASEMER (Asociación de Empresas Españolas en Rumanía - Asociaţia Investitorilor Spanioli în România), despre prima lui vizită pe meleaguri locale. Stabilirea sa în România a venit însă mult mai târziu, după ce a început povestea de dragoste dintre el şi viitoarea sa soţie, cu origini româneşti. „În perioada în care eram student în Italia, la facultatea de drept din Padova, am cunoscut o fată, care a devenit ulterior ceea mai importantă persoană din viaţa mea, soţia şi mama celor trei copii ai noştri”, descrie el motivul principal care a stat la baza deciziei de a se stabili în ţara noastră.

Un viitor strălucit, dar la care mai avem de lucrat. Ascanio spune că schimbările din România la care a fost martor de atunci sunt uriaşe. Astfel, dacă în 2002 Bucureştiul era un oraş cenuşiu, care nu oferea prea multe alternative mai ales pentru cineva venit din vest, astăzi, pe de altă parte, spune că totul a devenit mult mai dinamic, cu multe oportunităţi, şi se văd cu ochiul liber schimbările în bine, de la stilul de viaţă al românilor şi până la sectorul economic. Treptat, adaugă spaniolul, România a început să prindă viaţă, să se dezvolte şi să atragă investitori străini şi businessuri globale pe teritoriul său. „România a făcut progrese semnificative în ultimii ani şi sunt convins că are un viitor strălucit în faţă. Există în continuare arii în care lucrurile pot fi îmbunătăţite. În mod deosebit, modernizarea administraţiei publice, alături de sporirea digitalizării în relaţia cu autorităţile publice şi creşterea nivelului dotărilor de infrastructură. De asemenea, este nevoie de un cadru legislativ şi reglementări fiscale predictibile. Totodată, la fel de importantă este şi capitalizarea oportunităţilor din PNRR.”

Cât despre tendinţele observate pe piaţa locală din rolul pe care îl deţine, el notează în primul rând faptul că apetitul pentru business şi pentru investiţiile în România este tot mai ridicat, iar dezvoltarea pieţei interne de retail se află pe un trend ascendent. „Dincolo de interesul investitorilor, vedem şi o cerere în creştere din partea consumatorilor români, care atrag noi branduri pe piaţa locală. Vedem, în acelaşi timp, că există un potenţial mare în piaţa din România pe multe sectoare, iar poziţia strategică rămâne un factor determinant pentru atragerea de noi investiţii.”

Despre români crede că sunt extrem de dinamici, optimişti, se adaptează uşor, sunt prietenoşi, dar şi plini de resurse, creativi şi muncitori. „Una dintre personalităţile româneşti pe care le admir şi pe care sunt onorat că am avut şansa să o cunosc personal este Neagu Djuvara. O personalitate emblematică şi un om cu o valoare incredibilă, care a reuşit să-şi păstreze energia şi spiritul viu până la finalul vieţii. De asemenea, un loc important pentru mine îl are şi Sergiu Neguţ, un prieten bun, un om vizionar şi un antreprenor dinamic şi muncitor.”

România, impredictibilă. Ca diferenţă majoră între ţara natală şi România, el menţionează în primul rând predictabilitatea, căci dacă ar fi să definească România într-un singur cuvânt, ar descri-o ca fiind impredictibilă. „România este o ţara cu un potenţial enorm de dezvoltare o piaţă internă puternică, dar pentru realizarea acestor oportunităţi este necesar de politici generale gândite pe termen lung, care trebuie de asemenea sprijinite de o administraţie publică profesională şi modernă.”

În ceea ce priveşte angajaţii, susţine că în Spania aceştia sunt mai orientaţi către rezolvarea problemelor şi rezultate, dar se confruntă cu o presiune economică mai mare, iar mediul antreprenorial este mai dezvoltat. „Totodată, angajaţii spanioli reuşesc să găsească mai greu un echilibru între viaţa profesională şi cea personală. Pe când în România, angajaţii sunt mai degrabă într-o cursă contra cronometru, dar şi într-o competiţie cu ei şi colegii.”

Cât despre propria agendă zilnică, Ascanio spune că încearcă să îşi împartă timpul cât mai bine între partea profesională şi cea personală, astfel încât să petreacă cât mai mult timp alături de familia sa. „De asemenea, încerc să rezolv cât mai mult de la calculator sau pe telefon, ţinând cont că traficul din Bucureşti este imposibil. Am transformat în prioritate gestionarea eficientă a timpului meu, tocmai pentru a reuşi să găsesc echilibru între partea profesională şi cea personală. Astfel că am grijă în fiecare zi ca agenda mea să cuprindă atât angajamentele profesionale, timp alături de familie, dar  şi pentru mine în care să citesc şi să fac sport.” El crede că o organizare riguroasă te ajută să te bucuri de toate, dar în acelaşi timp trebuie să setezi încă de la început o barieră clară între viaţa personală şi cea profesională pentru a nu lăsa balanţa să se încline.


Capital spaniol pentru piaţa locală

ASOCIACI“N DE EMPRESAS ESPAÑOLAS EN RUMANÍA, a luat naştere pe 12 august 2013, sub forma unei asociaţii nonprofit. În prezent, ASEMER numără 46 de membri, iar printre principalele sale obiective se regăsesc promovarea, îmbunătăţirea şi sprijinirea relaţiilor de cooperare între societăţile spaniole şi/sau comercianţii spanioli, pe de o parte şi organizaţiile sau societăţile româneşti, pe de altă parte. ASEMER este prezentă în viaţa publică din România prin mai multe iniţiative şi promovează dezvoltarea oportunităţilor de afacere pentru capitalul spaniol în România. „Pe parcursul ultimului deceniu de activitate, asociaţia noastră a fost mereu alături de membrii săi pentru sprijinirea obiectivelor acestora şi în acelaşi timp un pilon important a mediului antreprenorial din România, contribuind la dezvoltarea economică a ţării. Sunt mai multe proiecte în care ASEMER a fost şi este parte activă, fiecare dintre acestea importante  în felul lor, fie pentru că urmăresc dezvoltarea coeziunii dintre membrii asociaţiei noastre, fie pentru dezvoltarea oportunităţilor a mediului de afaceri din România. În acest sens, suntem încrezători în proiectul actual pentru dezvoltarea sectorului de retail alimentar, în ceea ce priveşte importul de produse alimentare spaniole la care lucrăm şi care în prezent lipsesc de pe piaţa din România”, spune Emilio Luque Ascanio, preşedintele ASEMER.


Crăciunul, serbat sub palmieri. În România, felul lui preferat de mâncare este brânza cu roşii, pe timpul verii, dar îi plac, de altfel, toate preparatele tipice ale bucătăriei româneşti, mai ales mesele festive de sărbători. Ca destinaţii de vacanţă preferă muntele şi zonele de deal, „unde oamenii pare ca trăiesc în armonie cu natura, aşa că sunt preferatele mele. Apreciez mai mult locurile mai puţin cunoscute, care nu sunt neapărat destinaţii şi care îţi oferă în schimb deconectare şi linişte, cu adevărat”.

Iar de acasă cel mai mult îi lipsesc temperaturile mai moderate, şi asta pentru că nu suportă bine căldura şi nici frigul extrem. În Spania nu merge însă prea des, ţinând cont că centrul său de interese este de mult timp aici, în România. „Obişnuiesc totuşi să petrec Crăciunul în Tenerife, de unde provin. Aceasta este ocazia în care mă întâlnesc cu părinţi, frăţii şi practic toate rudele mele, care la rândul lor mulţi vin şi ei de pretutindeni.”

Curaj şi curtoazie. În prezent, Emilio Luque Ascanio este activ pe de-o parte în zona juridică, prin prisma faptului că este avocat şi oferă consultanţă şi reprezentare juridică societăţilor şi oamenilor de afacere care îi solicită serviciile în domeniul său de activitate, şi ocupă, totodată, rolul de preşedinte al ASEMER, fiind astfel în permanenţă conectat cu oameni de afaceri şi posibili investitori spanioli în România. „Lucrez permanent, alături de întreaga echipă, la consolidarea prezenţei ASEMER la nivel local, cu scopul de a poziţiona România în topul pieţelor de interes pentru investitorii spanioli. Totodată, organizăm workshopuri şi conferinţe în domenii cheie, în cadrul cărora membrii comunităţii pot beneficia reciproc de know-how şi expertiza vastă din comunitate. Ne dorim să fim alături de cât mai mulţi investitori spanioli care îşi doresc să intre pe piaţa din România, cu suport şi îndrumare, dar totodată suntem aici să ajutăm şi companiile româneşti care îşi doresc să facă paşi pe piaţa din Spania”, îşi descrie el activitatea din cadrul asociaţiei. La nivel de leadership, consideră că propriul stil e definit cel mai bine de curaj şi curtoazie, şi este de părere că fiecare lider are nevoie de o viziune şi în acelaşi timp să dispună de îngăduinţă atât faţă de ceilalţi, cât şi de sine. „Totodată, perseveranţa este o altă calitate esenţială unui lider. Aceasta denotă încredere în scopul setat, dar şi răbdare în construirea pas cu pas a întregii călătorii de business, în ciuda posibilelor provocări şi obstacole care sunt nelipsite din orice afacere.”

La final, el le transmite tinerilor aflaţi la începutul carierei să-şi dezvolte propria curiozitate în domeniile profesionale alese, dar şi să păstreze totodată echilibrul cu sine.  

Carte de vizită:

Emilio Luque Ascanio, preşedintele Asociaţiei Investitorilor Spanioli în România, avocat şi practician în insolvenţă

1. Este licenţiat în drept la Universidad de Salamanca (2002, Spania), avocat înregistrat în Baroul de Santa Cruz de Tenerife (2004, Spania) şi în Baroul Bucureşti, cu dreptul de a depune concluzii în faţa tuturor instanţelor judecătoreşti din România (2005), administrator judiciar înscris pe tabloul Uniunii Naţionale de Practicieni în Insolvenţă din România (2021), colaborator al European Court of Arbitration, capitolul dedicat României (2022), şi coordonatorul cabinetului NLQ specializat în drept comercial (2008) şi insolvenţă (2021);

2. Din octombrie 2019 este preşedintele ASOCIACI“N DE EMPRESAS ESPAÑOLAS EN RUMANÍA (Asociaţia Investitorilor Spanioli în România - ASEMER), iar din această funcţie promovează imaginea României în faţa investitorilor spanioli. În acelaşi timp, duce vocea membrilor ASEMER la societatea română şi la autorităţile române şi spaniole şi totodată dezvoltă spiritul de solidaritate între membri, evitând concurenţa neloială şi practicile care încalcă etica profesională;

3. Este un pasionat jucător de tenis şi iubitor de arte plastice şi literatură.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.