Entuziasmul unor părinţi în prima zi de şcoală a micilor investitori se reflectă şi la Bursa de Valori acolo unde indicele principal BET creşte după nouă şedinţe pe minus: acţiunile Băncii Transilvania au crescut cu 1,6%, Petrom cu 0,6%, Electrica 2,3%. Dar vedeta este o companie din afara BET: 2Performant, explozie de 17% după o tranzacţie surpriză cu eMag
Pe 9 septembrie 2024 indicele principal BET al Bursei de Valori Bucureşti s-a apreciat cu 0,5% şi a pus astfel capăt unei serii de 9 şedinţe consecutive pe minus la capătul căreia a pierdut 6% din cauza volatilităţii de afară şi a unor rezultate financiare sub aşteptări.
Astfel indicele BET a început pe plus săptămână însă pe volume care “trădează” prezenţa unor investitori de retail, entuziasmaţi probabil şi de începerea noului an şcolar pentru micii investitori. Lichiditatea a fost de 55 mil. lei, sub media anului de 140 mil. lei.
“Volumele de tranzacţionare sunt mici pe maxime istorice ale preţurilor unor acţiuni ce nu sunt fundamentate de rezultatele publicate pe primul semestru şi nici de perspectiva până la sfârşit de an”, spune Costin Brumă, broker al Swiss Capital, cel mai mare intermediar de la Bursa de Valori Bucureşti.
Printre acţiunile care s-au apreciat luni la Bursa de Valori se numără Banca Transilvania (1,6%), Electrica (2,35%), Petrom (0,56%), Romgaz (0,36%). Din cele 20 de acţiuni ale BET, 13 au fost pe plus – de la 2,35% pentru EL, 2,2% pentru TTS, 1,6% TLV şi Purcari, la 1% Sphera, 0,4% Teraplast. Fondul Proprietatea a stagnat iar 6 acţiuni au avut scăderi: -5% pentru BVB, -2,3% pentru ONE, -0,3% Hidroelectrica.
“Dacă ne uităm la topul intermediarilor, vedem că brokerii specializaţi pe retail sunt în top, ceea ce denotă preponderenţa investitorilor de retail, de unde şi volatilitatea mai ridicată, aceştia fiind mai predispuşi să reacţioneze rapid la evoluţia pieţelor externe. BCE urmează să anunţe noul nivel al ratei de dobândă pe 12 septembrie, iar FED-ul pe 18 septembrie, cele două date influenţând volatilitatea pieţelor. Cine e interesat să investească pe termen lung poate să înceapă a construi poziţii pe acţiunile ce prezintă o perspectivă de creştere de 1-2 ani”, continuă el.
Însă vedeta zilei a fost compania antreprenorială 2Performant ale cărei acţiuni au urcat cu 17% în urma tranzacţiei surpriză prin care a cumpărat pentru 4 mil. lei profitshare.ro - rivalul de un deceniu din industria de marketing afiliat - de la gigantul eMAG
Tranzacţie prevede transferul liniilor de business Profitshare de la Conversion Marketing şi Conversion Marketing EOOD către 2Performant. Dante International, compania din spatele gigantului din e-commerce eMag şi asociat majoritar la Conversion Marketing, face parte în contractul de transfer al afacerii în calitate de garant, potrivit unui anunţ al 2Performant la BVB.
Din acţionariatul Conversion Marketing fac parte Dante International, care administrează businessurile eMag România şi Fashion Days România, cu 90% din capital. Restul este deţinut de Marius Mihai Pahomi. 2P – la care antreprenorul Dorin Boerescu – are 33% ajunge astfel la o capitalizare de 32 mil. lei. Tranzacţiile de astăzi au fost de 148.000 de lei, potrivit BVB.ro.
Alin Brendea, analist al Prime Transaction, spune că nu ştim ce va face piaţa pe un orizont scurt de timp, orice scenariu de tranzacţionare deţinând şansele lui de realizare. Sigur, momentele cu volatilitate înaltă, aşa cum am traversat de la începutul lunii curente, lasă loc pentru evoluţii şi mai greu predictibile.
“Ceea ce pot spune este că, în acest moment, nu văd suficiente argumente negative pentru a favoriza un scenariu al unor scăderi masive ale cotaţiilor bursiere. Tendinţa naturală a pieţei bursiere este oscilaţia cursurilor de tranzacţionare, chiar dacă uneori trendurile prelungite ne fac să uităm acest adevăr. Ca atare, cei care doresc să investească nu ar trebui să caute minimele pieţei, ci ar putea lua deja poziţii pe măsură ce preţurile devin mai atractive”.
Pentru investitorii pe termen lung, nu momentul achiziţiei este important, ci prezenţa în piaţă şi selecţia corectă a instrumentelor financiare deţinute. Pentru cei cu orizonturi investiţionale reduse sau cu apetit scăzut de risc, actuala perioadă ar trebui tratată cu mai multă prudenţă, continuă el.
“Reconfirmarea obiectivelor de investiţii şi a profilului de risc ar trebui să fie acţiuni obligatorii, pentru evitarea unor greşeli de tranzacţionare des întâlnite în astfel de perioade, generate de necorelarea caracteristicilor personale ale investitorului cu un context de piaţă volatil”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro