Eruptie solara de proportii (VIDEO). Risc minor de furtuna geomagnetica in cursul zilei de joi

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 08 iunie 2011 59 afişări

O eruptie solara de proportii, descrisa de astronomi drept "spectaculoasa", a avut loc marti, acoperind aproape jumatate din suprafata astrului, conform NASA.

Evenimentul a fost catalogat ca fiind de clasa M-2, ceea ce inseamna eruptie de intensitate medie, cu o furtuna minora de radiatii. Alex Young, astrofizician la Centrul Spatial Goddard al NASA, a descris fenomenul ca pe un nor urias de praf aruncat in aer si care cade inapoi.

"A fost o eruptie spectaculoasa, de proportii pe care nu le-am mai vazut pana acum. Nu e ceva de care ar trebui sa ne ingrijoram insa. E doar ceva foarte, foarte frumos", afirma Young in materialul video postat pe blogul sau, TheSunToday si preluat de Space.com.

In fapt, miliarde de tone de plasma magnetica au fost proiectate in interiorul coroanei solare, cu viteze de pana la 1.400 km/s, pentru a recadea apoi pe suprafata astrului. Filamentele de plasma de astfel de dimensiuni, de pana la 10 ori suprafata Terrei, parasesc de obicei campul magnetic al Soarelui, insa cele din eruptia de marti n-au avut suficienta energie, astfel incat au revenit pe suprafata solara, a explicat Young.

Furtuna solara de marti si-a atins maximul marti in jur de ora 6,41 GMT, iar eruptia propriu-zisa s-a prelungit circa trei ore. Serviciul National Meterorologic al SUA a emis o alerta de furtuna geomagnetica, estimata initial pentru seara de miercuri, apoi pentru ziua de joi, 9 iunie, in jurul orei 13,00 GMT, insa riscul prezentat de aceasta pentru functionarea comunicatiilor si a infrastructurii de transporturi aeriene de pe Pamant este apreciat drept minor, pe o scala de la 1 (minor) la 5 (extrem).

NASA a estimat ca aurora boreala si aurora australa vor putea fi vizibile in cursul serii de miercuri sau joi.

O furtuna geomagnetica, drept efect al ejectiei de masa coronala solara, poate avea loc in decurs de 36-48 de ore de la eruptie. Perturbarea temporara a campului magnetic terestru poate afecta, in functie de intensitatea eruptiei si de directia acesteia in raport cu Pamantul, functionarea retelelor electrice si de comunicatii.

Soarele se afla in prezent aproape de varful ciclului de 11 ani de activitate magnetica inceput in 2008 si care ar urma sa-si atinga maximul in 2011-2012, marcat de o intensificare a furtunilor solare.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/eruptie-solara-de-proportii-video-risc-minor-de-furtuna-geomagnetica-in-cursul-zilei-de-joi-8323244
8323244
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.