Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 22 noiembrie 2024 18 afişări

Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie

Euro a atins cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani, pe fondul speculaţiilor că Banca Centrală Europeană (BCE) va trebui să reducă semnificativ ratele dobânzilor pentru a sprijini economia zonei euro, scrie Bloomberg.

Moneda unică europeană a pierdut peste 1%, ajungând la 1,0335 dolari, cel mai jos nivel înregistrat din noiembrie 2022. Aceasta a urmat publicării unor date care arată o contracţie economică mai severă decât se aştepta în cele mai mari două economii ale Uniunii Europene. Probabilitatea ca BCE să reducă ratele dobânzilor cu jumătate de punct procentual luna viitoare a crescut la peste 50%, faţă de aproximativ 15% cu doar o zi înainte.

În ultimele trei luni, euro s-a numărat printre cele mai slabe valute din cadrul Grupului celor 10, pe măsură ce perspectivele economice din Europa s-au deteriorat. Pe lângă slăbiciunea economică, comercianţii iau în calcul riscul unor posibile tarife vamale dure impuse de Donald Trump, ceea ce amplifică speculaţiile că euro ar putea scădea până la paritate cu dolarul.

„Euro se confruntă cu o presiune imensă”, a declarat Kristoffer Kjaer Lomholt, şeful cercetării pe pieţele valutare la Danske Bank. „Rapoartele PMI provoacă îngrijorări majore legate de perspectivele ciclice ale economiei zonei euro şi, implicit, de deciziile BCE privind relaxarea monetară”, a adăugat acesta.

Datele recente evidenţiază dificultăţile cu care se confruntă oficialii BCE, care trebuie să decidă luna viitoare dacă e necesar să accelereze măsurile de relaxare monetară, în contextul unei economii tot mai fragile. În contrast, economia SUA pare mai robustă, fiind sprijinită de promisiunile lui Trump de reducere a impozitelor, care au determinat pieţele să prognozeze o creştere economică mai puternică în anii următori.

„Aceste rezultate PMI confirmă diferenţele majore dintre perspectivele de creştere ale SUA şi ale Europei, diferenţe care au fost evidente atât înainte, cât şi după alegeri”, a explicat Jordan Rochester, şeful strategiei macroeconomice la Mizuho International.

Obligaţiunile germane pe doi ani au înregistrat creşteri semnificative, randamentul acestora scăzând cu 13 puncte de bază, ajungând la 1,98%, cel mai scăzut nivel din 2022. În acelaşi timp, traderii estimează că reducerile ratelor dobânzilor ar putea totaliza aproximativ 150 de puncte de bază până anul viitor.

Piaţa opţiunilor sugerează că euro îşi va continua pierderile până la sfârşitul anului. În prezent, protejarea împotriva scăderii monedei comune implică cea mai mare primă din ultimele cinci luni.

Un alt factor care afectează euro este scăderea indicatorilor de activitate economică din zona euro. Indicele compozit PMI al S&P Global a coborât la 48,1 în noiembrie, de la 50 în luna precedentă, indicând o revenire în zona de contracţie economică. Această scădere neaşteptată, mai ales în sectorul serviciilor, marchează prima contracţie din ianuarie şi subliniază gravitatea situaţiei economice a regiunii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.