Facebook acţionează pe stilul „Coreea de Nord”: Compania blochează furios pagini în Australia şi a ajuns să-şi blocheze chiar şi propria pagină

Autor: Alex Ciutacu Postat la 19 februarie 2021 51 afişări

Facebook acţionează pe stilul „Coreea de Nord”: Compania blochează furios pagini în Australia şi a ajuns să-şi blocheze chiar şi propria pagină

Gigantul Facebook a blocat în mod neaşteptat mai multe pagini de Facebook în Australia, odată cu implementarea interdicţiei de a distribui ştiri pe platformă, potrivit FT.

Spre exemplu, când Zak Kirup şi-a început ziua de joi pentru a continua campania electorală aferentă alegerilor care vor avea loc în luna martie în Australia de Vest, liderul partidului de opoziţie a aflat că pagina lui a fost blocată odată cu interdicţia impusă de Facebook asupra distribuirii de ştiri. În acelaşi timp, pagina oponentului său politic nu a fost blocată.

„A venit timpul să îmi reactivez contul de MySpace” a glumit Zak Kirup într-o postare pe Twitter.

Destul de repede a devenit clar că mutarea furioasă a Facebook de a bloca tot conţinutul de ştiri din platformă la nivelul Australiei a avut repercursiuni majore, blocând total pagini precum cele ale unor agenţii guvernamentale.

Mai multe organizaţii caritabile care luptă împotriva violenţei domestice, agenţia meteorologică din Australia şi chiar propria pagină a companiei Facebook s-au numărat printre victimele deciziei gigantului american de a evita o propunere legislativă care urma să impună ca marile companii de tehnologie – Big Tech – să plătească pentru ştirile care sunt afişate pe platformele pe care le operează.

„Ne-am pierdut pagina de Facebook petnru o zi – toate postările noastre au dispărut brusc. (...) Este foarte îngrijorător pentru noi, întrucât dacă cineva ar fi căutat informaţii despre adăpostul nostru nu ar fi putut să le acceseze”, a declarat Janet Saunders, CEO al adăpostului pentru victime ale violenţei domestice Hobart Womenăs Shelter, citată de FT.

Accesul la pagina adăpostului a fost deblocat pe parcursul zilei de vineri.

Facebook a dat vina pe o definiţie prea largă a conceptului de ştiri, aşa cum este el definit în propunerea legislativă care a declanşat întregul scandal.

Vineri, gigantul american şi-a cerut scuze şi a început să deblocheze paginile care nu erau ale unor editori de ştiri. Cu toate acestea, eşecul companiei de a notifica guvernul sau editorii de ştiri înainte de a închide paginile a stârnit un val de furie în Australia.

„Se comportă mai mult ca Coreea de Nord decât ca o companie americană”, a declarat Mark McGowan, premierul Australiei de Vest şi oponentul politic al lui Zak Kirup.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.