Finanţele se grăbesc să rescrie Codul fiscal la presiunea mediului de business
Ministerul de Finanţe se grăbeşte să rescrie Codul fiscal la presiunea oamenilor de afaceri, iar secretarul de stat Dan Manolescu a afirmat că instituţia pe care o reprezintă va finaliza la jumătatea acestui an o formă finală a Codului fiscal.
Ministerul de Finanţe se grăbeşte să rescrie Codul fiscal la presiunea oamenilor de afaceri, iar secretarul de stat Dan Manolescu a afirmat că instituţia pe care o reprezintă va finaliza la jumătatea acestui an o formă finală a Codului fiscal.
Aceasta va fi supusă dezbaterii opiniei publice, urmând ca în toamnă să intre în Parlament, iar până la sfârşitul lui 2013 să fie aprobată.
Manolescu a subliniat că actele normative elaborate în sfera procedurii fiscale ar trebui să se regăsească separat deoarece îngreunează textul şi din cauza faptului că acestea se modifică mai frecvent şi mai repede.
„În procesul de rescriere a Codului fiscal ne-am propus să mutăm tot ceea ce ţine de procedură pentru că îngreunează textul. Procedura trebuie să se regăsească separat şi e nevoie să se schimbe mai repede şi mai des pentru că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală îmbunătăţeşte frecvent sistemul IT. În consecinţă această zonă trebuie să fie mai fluidă decât cea legislativă“, a declarat ieri Manolescu în cadrul conferinţei „Fiscal 2013“, organizată de Wall Street.ro.
Ministerul de Finanţe intenţionează să transfere prevederile importante din normele de aplicare la Codul fiscal în textul acestuia, pentru a unifica legislaţia, urmând ca după rescrierea Codului cu integrarea tuturor modificărilor să fie integrate şi normele într-un singur document.
Manolescu admite că s-au făcut multe modificări ale legislaţiei fiscale în ultimii ani, dar în opinia sa problema nu constă în numărul modificărilor, ci este legată de rapiditatea acestor schimbări.
„Nu modificările sunt problema, ci viteza cu care s-au realizat acestea şi modul în care s-au efectuat pentru că de cele mai multe ori s-au făcut schimbări fără a fi consultată şi opinia publică“, a adăugat secretarul de stat.
În ceea ce priveşte implementarea impozitului forfetar, secretarul de stat spune că proiectul este încă în dezbatere cu reprezentanţii Ministerului pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism.
„Pe tema impozitului forfetar nu s-a ajuns la o concluzie, încă sunt discuţii. Sunt evaluate anumite scheme şi forme de calcul pe domenii. Trebuie să identificăm o metodă şi să stabilim cum va fi aşezat şi implementat acest impozit.“
Manolescu consideră că oricare va fi modul de implementare a impozitului forfetar acesta va stârni nemulţumiri şi reacţii pentru că „în general orice măsură în domeniul fiscalităţii adoptată de minister nu este bine primită. Sunt convins că vor exista nemulţumiri, orice taxă nou-introdusă îi mulţumeşte pe unii, dar îi supără pe alţii“.
Va stârni nemulţumiri pentru că va fi calculat pornind de la medii, unii vor fi avantajaţi, alţii nu.“.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro