Fiul vitreg al lui Corneliu Dobriţoiu, condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare
Samson Dumitru, fiul vitreg al senatorului Corneliu Dobriţoiu, a fost condamnat definitiv, luni, de Curtea de Apel Bucureşti, la cinci ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la fals şi la abuz în serviciu, în dosarul privind un contract de publicitate pentru promovarea turismului.
Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au anulat decizia de achitare a lui Dumitru Samson, dispusă de Judecătoria Sectorului 1 în decembrie 2013, şi l-au condamnat pe fiul vitreg al fostului ministru al Apărării Corneliu Dobriţoiu la cinci ani de închisoare cu executare, pentru participaţie improprie la complicitate la fals intelectual şi la abuz în serviciu contra intereselor publice.
Fostul şef al Direcţiei Promovare şi Relaţii Internaţionale din Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) Mili Cristina Motorga a fost condamnată tot la cinci ani de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals. La Judecătorie, aceasta primise o pedeapsă de nouă luni de închisoare cu suspendare.
În cazul inculpaţilor Traian Iordănescu, Ileana Vlădoiu, Crina Alexandra Chiriac, Mirela Puşcoi (Stofring) şi Sorina Elena Paul, instanţa a încetat procesul penal pentru acuzaţia de fals intelectual.
Curtea de Apel Bucureşti a admis acţiunea civilă a Autorităţii Naţionale pentru Turism şi i-a obligat pe Samson şi Motorga să îi pătească, în solidar, 5.356.701 de lei.
În cazul celorlalţi inculpaţi din dosar, judecătorii Curţii de Apel Bucureşti au menţinut pedepsele dispuse prin sentinţa Judecătoriei Sectorului 1.
Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, inculpaţii condamnaţi la pedepse cu executare urmând să fie încarceraţi.
În decembrie 2013, prin decizia Judecătoriei Sectorului 1, vicepreşedinte ANT Livia Sima, fostul consilier personal al ministrului Transporturilor Mihai Dragu, Ilie Traian Stăniloaie, Cosmin Dumitru Ghiţulescu, Dumitru Samson, Cristian Burtan şi Nicoleta Luminiţa Ortopelea au fost achitaţi.
Tot atunci au fost condamnaţi fostul director general adjunct al Direcţiei Promovare şi Relaţii Internaţionale din ANT Traian Iordănescu - la opt luni de închisoare cu suspendare, fostul directorul adjunct al Direcţiei Juridice, Autorizare şi Control din ANT Elena-Sorina Paul, referentul economic Ileana Vlădoiu şi consilierii superiori Alexandra Crina Chiriac şi Mirela Puşcoi - la câte şase luni de închisoare cu suspendare.
Potrivit procurorilor DNA, în 30 noiembrie 2006, comisia de evaluare a ofertelor de achiziţie publică constituită la nivelul ANT şi formată din Traian Iordănescu - preşedinte, Mihai Dragu, Nicoleta Ortopelea, Cristian Burtan şi Ileana Vlădoiu - membri, a desfăşurat procedura de licitaţie publică iniţiată în vederea atribuirii contractului de servicii având ca obiect realizarea "Campaniei de media pe plan internaţional", cu o valoare de 1,5 milioane de euro. Licitaţia avea ca obiect achiziţionarea a cinci clipuri publicitare de promovare a ofertei turistice româneşti şi a cinci machete de banner, care să aibă acelaşi specific.
După evaluarea ofertelor depuse de trei firme, comisia a declarat câştigătoare oferta SC SM Art Advertising Group SRL, la care Samson Dumitru era director economic şi asociat. Comisia de evaluare ar fi fost însă constituită cu încălcarea prevederilor legale, iar firma, declarată câştigătoare în mod nelegal, cu încălcarea principiului tratamentului egal.
La aceeaşi dată, comisia de evaluare a întocmit un proces verbal de licitaţie în care s-ar fi consemnat date nereale cu privire la legalitatea constituirii comisiei, iar Livia Sima ar fi aprobat raportul procedurii de licitaţie.
Motorga ar fi aprobat, în 21 decembrie 2006, plata către firma câştigătoare a unei sumei de peste 1,6 milioane lei (echivalentul a aproximativ 475.000 euro), care reprezenta o primă tranşă din valoarea contractului.
De asemenea, la 27 decembrie 2006, Iordănescu, Vlădoiu, Chiriac, Puşcoi şi Paul, în calitate de membri ai comisiei de recepţie, ajutaţi de Samson Dumitru, ar fi întocmit în fals procesul verbal de predare-primire, în care s-a consemnat în mod nereal că au fost recepţionate clipurile publicitare şi machetele de banner.
La aproximativ două luni după data efectuării plăţii, reprezentanţii firmei de publicitate au predat ANT, cu nerespectarea procedurilor legale, cinci clipuri publicitare cu tema "Ţara de basm", în care personajul principal era Dracula. Clipurile, care au costat aproximativ 200.000 de euro, au fost apreciate ca necorespunzătoare calitativ de către director general Cristina Lili Motorga, motiv pentru care s-a dispus refacerea acestora.
Anchetatorii au stabilit un prejudiciu total cauzat în dauna ANT la peste cinci milioane de lei (echivalentul a 1.594.256 de euro).
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro