FNSA: Aproximativ 30.000 de salariaţi din 1.850 de instituţii au participat la greva de avertisment
Aproximativ 30.000 de salariaţi din 1.850 de instituţii ale administraţiei publice locale au făcut, vineri, grevă de avertisment, la acţiunea de protest participând şi salariaţi care nu sunt membri de sindicat, spun reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.
Aproximativ 30.000 de funcţionari publici din 1.850 de primării, consilii judeţene şi instituţii subordonate acestora şi-au întrerupt activitatea între 10.00 şi 10.30 pentru a face grevă de avertisment.
"Menţionăm că alături de organizaţiile membre, la această acţiune au participat şi s-au solidarizat cu noi şi alte organizaţii, federaţii/sindicate, care nu fac parte din structura FNSA, precum şi salariaţi care nu sunt membri de sindicat, cărora le mulţumim pe această cale pentru mesajul de unitate transmis colegilor", au preceizat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie.
Potrivit acestora, acţiunea de protest a salariaţilor din administraţia publică locală a fost generată de ”dezinteresul manifestat de către reprezentanţii Guvernului faţă de problemele majore cu care se confruntă salariaţii din acest sector de activitate şi faţă de situaţia disperată în care se află aceştia ca urmare a faptului că sunt şi rămân cea mai slab plătită categorie de salariaţi din sistemul bugetar”.
"În cazul în care, în cel mai scurt timp, reprezentanţii Guvernului României nu îşi vor manifesta intenţia reală de a soluţiona revendicările salariaţilor din primăriile, consiliile judeţene şi instituţiile subordonate acestora de pe întreg teritoriul ţării, FNSA va iniţia procedura de consultare a membrilor de sindicat, în vederea obţinerii acordului scris al acestora pentru declanşarea grevei generale în administraţia publică locală din România", mai spun reprezentanţii FNSA.
În Bucureşti, peste 250 de funcţionari din Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) şi Primăria Sectorului 3 au întrerupt activitatea, solicitând să li se acorde tichete de masă în acest an, dar şi creşteri salariale, şi au ameninţat că intră în grevă generală.
Funcţionarii publici din cele două instituţii s-au adunat, pentru 30 de minute, în faţa sediilor, unde şi-au prezentat revendicările şi au făcut apel la colegii lor care nu au intrat în grevă de avertisment să se solidarizeze.
La Cluj, peste jumătate din cei 1.000 de angajaţi ai Primăriei Cluj-Napoca au participat la greva de avertisment de o jumătate de oră, în condiţiile în care nu toţi salariaţii sunt membri de sindicat.
Vicepreşedintele Sindicatului "Civitas" din Primăria Cluj-Napoca, Remus Mureşan, a declarat, corespondentului MEDIAFAX că activitatea nu a fost întreruptă, de exemplu, la Centrul de Informare pentru Cetăţeni (CIC).
"La unele ghişee s-a lucrat, cum sunt cele de la CIC, în condiţiile în care mulţi angajaţi de aici nu sunt membri de sindicat. Avem 600 de semnături din partea angajaţilor Primăriei clujene, membri de sindicat, pentru participarea la grevă dintr-un total de peste 1.000 de salariaţi. Noi am pus afişe, am anunţat angajaţii că este grevă de avertisment. Am transmis şi la primăriile din comune unde avem membri anunţuri de grevă", a spus Mureşan.
Sindicaliştii afiliaţi FNSA din Primăria Galaţi nu au făcut grevă pentru că nu au avut timp să se organizeze.
Preşedintele Sindicatului Independent din Primăria Galaţi, Adriana Enache, spune că membrii sindicatului pe care îl reprezintă nu au întrerupt vineri dimineaţă programul obişnuit, motivând că s-au primit târziu comunicatele privind organizarea grevei de avertisment iniţiate de FNSA şi nu a mai fost timp pentru depunerea tuturor documentelor necesare în vederea declanşării unui protest, aşa cum prevede cum legea.
"Suntem solidari cu acţiunile FNSA numai că am primit târziu comunicatele şi nu ne-am putut organiza să depunem documentele pentru protest în cadrul primăriei", a spus Adriana Enache.
Ea a precizat că din cei 212 membri ai Sindicatului Independent din Primăria Galaţi, numai 31 şi-au manifestat intenţia de a protesta, la această instituţie fiind aproximativ 400 de angajaţi.
Nici la Consiliul Judeţului Galaţi nu a fost grevă deoarece sindicatul din instituţie, care reprezintă aproximativ 100 de angajaţi, dintr-un număr total de 140, nu este afiliat FNSA.
Totuşi, liderul Sindicatului Independent din Consiliul Judeţului Galaţi, George Stoica, a spus că este şi el solidar cu acţiunile FNSA.
Revendicările sindicaliştilor de la FNSA vizează reglementarea şi liberalizarea acordării, începând cu anul 2015, a tichetelor de masă sau a normei de hrană pentru toţi salariaţii din administraţia publică locală, în limita bugetelor locale aprobate prin hotărâri de consiliu, şi creşteri salariale sau aplicarea, începând cu acest an, a Legii nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice. Sindicaliştii mai spun că salariile din administraţia publică sunt inacceptabil de mici, între 900 şi 1.900 de lei, în condiţiile în care unii angajaţi lucrează cu fonduri europene şi au responsabilităţi foarte mari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro