Foamete în lume. ONU vrea acţiuni urgente, după ce nesiguranţa alimentară s-a dublat din 2016

Autor: Andreea Tobias Postat la 04 mai 2022 30 afişări

Agenţia ONU consideră că sunt necesare acţiuni urgente pentru a face faţă creşterii nesiguranţei alimentare. Insecuritatea alimentară s-a dublat din 2016, aproape 200 de milioane de oameni suferind de foame.

Foamete în lume. ONU vrea acţiuni urgente, după ce nesiguranţa alimentară s-a dublat din 2016

Conflictele, condiţiile meteorologice extreme şi şocurile economice au crescut anul trecut cu o cincime numărul persoanelor care se confruntă cu crize alimentare, ajungând la 193 de milioane, iar perspectivele se vor înrăutăţi dacă nu se iau măsuri urgente „la scară largă", se arată în raportul Reţelei globale de combatere a crizelor alimentare.

Reţeaua, înfiinţată de Naţiunile Unite şi Uniunea Europeană, arată în raportul său anual că insecuritatea alimentară aproape s-a dublat în cei şase ani din 2016, când a început să o monitorizeze, scrie Reuters.

„Perspectivele de viitor nu sunt bune. Dacă nu se fac mai multe pentru a sprijini comunităţile rurale, amploarea dezastrului în ceea ce priveşte foametea şi pierderea mijloacelor de trai va fi îngrozitoare", se arată în raport: „este nevoie de o acţiune umanitară urgentă la scară masivă pentru a împiedica acest lucru să se întâmple".

Definită ca orice lipsă de hrană care ameninţă vieţile, mijloacele de trai sau ambele, insecuritatea alimentară acută la nivel de criză sau mai rău a crescut cu 40 de milioane de persoane sau 20% anul trecut.

Mai mult, invazia Rusiei în Ucraina - ambele ţări fiind mari producători de alimente - prezintă riscuri serioase pentru securitatea alimentară globală, în special în ţările aflate în criză alimentară, inclusiv Afganistan, Etiopia, Haiti, Somalia, Sudanul de Sud, Siria şi Yemen.

În 2021, Somalia a primit peste 90% din grâul său din Rusia şi Ucraina, Republica Democrată Congo a primit 80%, în timp ce Madagascar a importat 70% din alimentele de bază din cele două ţări.

„Ţările care se confruntă deja cu niveluri ridicate de foamete acută sunt deosebit de vulnerabile din cauza dependenţei lor ridicate de importurile de alimente şi a vulnerabilităţii la şocurile globale ale preţurilor alimentelor", se arată în raport.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
foamete,
onu,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.