Frenezia criptomonedelor atinge cele mai bizare dimensiuni din ultimul timp: Cum au reuşit monede digitale inspirate din veveriţe, hipopotami şi meme-uri virale să cucerească piaţa globală cu valori de miliarde de dolari
Criptomonedele inspirate de o veveriţă gri de culoare gri, un hipopotam thailandez şi un câine din desene animate au înregistrat o creştere spectaculoasă în valoare de la alegerile prezidenţiale din SUA de luna trecută. Victoria lui Donald Trump a declanşat un val de speculaţii legate de aşa-numitele memecoins, scrie Financial Times.
Piaţa criptomonedelor care reflectă momente virale de pe internet s-a extins rapid începând cu luna noiembrie, comercianţii speculând că o eventuală administraţie Trump ar putea adopta politici mai favorabile industriei cripto.
În ultima lună, memecoins consacrate, precum Dogecoin, au avut performanţe mai bune decât bitcoin, cea mai mare criptomonedă din lume. Această evoluţie a fost acompaniată de apariţia multor noi monede lansate imediat după victoria lui Trump.
Criticii, inclusiv nume sonore din industria cripto, susţin că memecoins reprezintă mai degrabă active speculative şi efemere, asemănătoare cu mania tokenurilor non-fungibile (NFT-uri) din timpul bulei cripto din 2021. NFT-urile sunt certificate digitale care atestă proprietatea asupra operelor de artă digitale.
Există milioane de memecoins, care pot fi create cu uşurinţă folosind generatoare online. Acestea nu au un model de afaceri, fluxuri de venituri sau valoare intrinsecă, şi nu oferă deţinătorilor drepturi asupra vreunui activ fizic. În schimb, valoarea lor depinde de popularitatea pe care o ating în rândul investitorilor.
„Aceste monede nu au valoare reală şi nu vor putea avea niciodată. Nu există nicio utilitate în spatele lor, iar când îşi pierd atractivitatea, devin complet inutile”, a declarat recent Charles Hoskinson, cofondator al blockchain-ului Cardano.
Pentru a înţelege memecoins, este necesară o familiarizare cu cultura internetului. De exemplu:
- MOO DENG este inspirată de un hipopotam pigmeu thailandez, devenit viral pentru comportamentul său jucăuş.
- PNUT face referire la o veveriţă orfană numită Peanut, eutanasiată de autorităţile din New York, eveniment care l-a revoltat pe Donald Trump, conform vicepreşedintelui ales JD Vance.
- CHILLGUY reprezintă un meme cu un câine relaxat, din desene animate, popular pe TikTok.
Un exemplu de succes este CHILLGUY, care a ajuns la o valoare de piaţă de 466 de milioane de dolari în doar două săptămâni de la lansare. Creşterea sa a fost impulsionată de susţinerea lui MrBeast, cel mai urmărit creator de pe YouTube, care l-a numit „cel mai mare meme al generaţiei noastre”.
Această frenezie a atras şi alte iniţiative similare. Haliey Welch, cunoscută online ca Hawk Tuah Girl, a anunţat recent că intenţionează să lanseze un simbol propriu pentru a-şi consolida comunitatea.
Valoarea de piaţă a altor memecoins este de asemenea impresionantă:
- PNUT a atins 1,2 miliarde de dolari.
- PEPE, inspirat de un personaj din benzi desenate, are o capitalizare de 8,2 miliarde de dolari, depăşind lanţul britanic de supermarketuri Sainsbury's.
- BONK, un câine animat creat după prăbuşirea FTX pentru a ridica moralul utilizatorilor blockchain-ului Solana, are o capitalizare de 3 miliarde de dolari.
Această efervescenţă subliniază natura volatilă şi adesea speculativă a pieţei cripto.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro