Frica de roboţi pune stăpânire pe piaţa muncii: Din teama că Inteligenţa Artificială îi va înlocui, milioane de angajaţi folosesc tool-uri AI în secret la job, nu să vadă managerii şi să pară uşor de înlocuit

Postat la 19 mai 2024 49 afişări

Frica de roboţi pune stăpânire pe piaţa muncii: Din teama că Inteligenţa Artificială îi va înlocui, milioane de angajaţi folosesc tool-uri AI în secret la job, nu să vadă managerii şi să pară uşor de înlocuit

Tot mai mulţi angajaţi folosesc în secret inteligenţa artificială la locul de muncă, pentru a rezolva sarcinile mai uşor şi a câştiga mai mult timp. Utilizarea AI la job a ajuns la un nivel record, însă frica de a fi înlocuit de această tehnologie este de asemenea la cote înalte, arată un studiu recent realizat de Microsoft şi LinkedIn.

Microsoft şi LinkedIn au publicat Indexul Anual al Tendinţelor în Piaţa Muncii, care a analizat efectele inteligenţei artificiale asupra pieţei prin intermediul unui sondaj realizat la nivelul a 31 de ţări, inclusiv SUA, Marea Britanie, Germania, Franţa, India, Singapore, Australia şi Brazilia, scrie CNCB.

S-a constatat că, deşi 75% dintre angajaţi folosesc inteligenţa artificială la locul de muncă, peste jumătate dintre respondenţi nu vor să recunoască faptul că o folosesc pentru cele mai importante sarcini. Acest lucru se datorează faptului că 53% dintre cei care folosesc tehnologia la job sunt îngrijoraţi că îi face să pară uşor de înlocuit.

În plus, aproape jumătate dintre profesionişti sunt îngrijoraţi de faptul că AI le elimina locurile de muncă şi se gândesc să renunţe la posturile actuale în anul care urmează.

Colette Stallbaumer, director general al Microsoft Copilot şi co-fondator al proiectului Microsoft WorkLab, a declarat că angajaţii trebuie să treacă peste temerile lor şi să înceapă să îmbrăţişeze inteligenţa artificială.

„Cred că oamenii trebuie să treacă peste această frică şi să fie optimişti, profitând de oportunitatea de a lucra cu AI, pentru că toate datele arată că îi va face mai atractivi, fie că sunt în interiorul unei companii, fie că vor să se angajeze”, a spus Colette Stallbaumer.

Potrivit studiului, angajările în domeniul inteligenţei artificiale au crescut vertiginos cu 323% în ultimii opt ani. Dar şi angajaţii din medii non-tehnice, care ştiu cum să folosească instrumente de inteligenţă artificială precum ChatGPT şi Microsoft Copilot, sunt, de asemenea, la mare căutare.

Potrivit studiului, 66% dintre liderii de companii nu ar angaja pe cineva fără competenţe în domeniul IA şi 71% dintre aceştia ar prefera să angajeze un angajat mai puţin experimentat cu competenţe în domeniul IA decât o persoană mai experimentată fără aceste competenţe.

Deşi şefii apreciază cunoştinţele de AI la locul de muncă, aceştia nu se implică pentru a dezvolta compentenţele angajaţilor în acest domeniu.

 Aproape jumătate dintre directorii din SUA nu investesc în prezent în instrumente sau produse de IA pentru angajaţi, iar puţin peste un sfert dintre companii intenţionează să ofere cursuri de formare în domeniu în 2024.

Doar 39% dintre angajaţii la nivel global care folosesc tehnologia au primit instruire în domeniu din partea companiilor.

„Angajaţii încep să înţeleagă ce înseamnă adoptarea tehnologiei, dar firmele încă nu înţeleg pe deplin. Companiile care nu se vor implica în educarea personalului în acest domeniu vor rămâne în urmă”, a spus Aneesh Raman, vicepreşedinte şi expert în forţa de muncă la LinkedIn.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
inlocuire,
angajati,
folosire,
inteligenta,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.