“Gaslighting” este cuvântul anului 2022 potrivit Merriam-Webster
Căutările pentru acest cuvânt pe merriam-webster.com au crescut cu 1.740% în 2022 faţă de anul precedent. Dar s-a mai întâmplat ceva. Nu a existat un singur eveniment care a determinat creşteri semnificative ale curiozităţii, aşa cum se întâmplă de obicei cu “cuvântul anului”, conform AP News.
“Este un cuvânt care a crescut atât de repede în limba engleză şi mai ales în ultimii patru ani, încât a fost de fapt o surpriză pentru mine şi pentru mulţi dintre noi”, a declarat Peter Sokolowski, editorul general al Merriam-Webster, într-un interviu exclusiv cu The Associated Press.
“Este un cuvânt căutat frecvent în fiecare zi a anului”, a spus el.
Definiţia de top a lui Merriam-Webster pentru gaslighting este manipularea psihologică a unei persoane, de obicei pe o perioadă lungă de timp, care “face ca victima să pună la îndoială validitatea propriilor gânduri, percepţia realităţii sau a amintirilor şi de obicei duce la confuzie, pierderea încrederii şi a stimei de sine, incertitudinea stabilităţii emoţionale sau mentale a cuiva şi o dependenţă faţă de făptaş”.
În sens mai larg, dicţionarul defineşte cuvântul astfel: “Acţiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special în propriul avantaj.”
Gaslighting-ul este un instrument folosit frecvent de către agresori în relaţii, de către politicieni şi alţi realizatori de ştiri. Se poate întâmpla între parteneri romantici, în cadrul unei unităţi familiale mai largi şi între prieteni. Poate fi o tactică corporatistă sau o modalitate de a induce în eroare publicul. Există, de asemenea, “gaslighting medical”, atunci când un profesionist din domeniul sănătăţii consideră simptomele sau boala unui pacient ca fiind “totul în capul tău”.
În pofida faptului că a fost relativ recent pus în evidenţă inclusiv în “Gaslighter”, albumul din 2020 al trupei The Chicks, care conţine un single cu un titlu plin de furie, cuvântul a fost adus la viaţă acum mai bine de 80 de ani, cu “Gas Light”, o piesă de teatru din 1938 de Patrick Hamilton.
Aceasta a dat naştere la două adaptări cinematografice în anii 1940. Una dintre ele, “Gaslight”, de George Cukor, din 1944, i-a avut ca protagonişti pe Ingrid Bergman în rolul Paulei Alquist şi Charles Boyer în rolul lui Gregory Anton.
Moartea Angelei Lansbury, în octombrie, a stârnit un oarecare interes pentru căutarea cuvântului, a spus Sokolowski. Ea a interpretat-o pe Nancy Oliver, o tânără menajeră angajată de Gregory şi căreia i s-a spus să nu o deranjeze pe soţia sa “încordată”.
Termenul “gaslighting” a fost folosit mai târziu de practicienii din domeniul sănătăţii mintale pentru a descrie clinic o formă de control coercitiv prelungit în relaţiile abuzive.
“Există această implicare a unei decepţii intenţionate”, a spus Sokolowski. “Odată ce cineva este conştient de această înşelăciune, nu este doar o minciună simplă, ca în cazul în care, ştiţi, nu am mâncat prăjiturile din borcanul cu prăjituri. Este ceva care are o calitate puţin mai vicleană. Are, eventual, o idee de strategie sau un plan pe termen lung.”
Merriam-Webster, care înregistrează 100 de milioane de afişări de pagini pe lună pe site-ul său, îşi alege cuvântul anului exclusiv pe baza datelor. Sokolowski şi echipa sa analizează cuvintele cele mai des căutate pentru a determina ce cuvânt a primit o creştere semnificativă faţă de anul precedent.
Ei nu analizează motivele pentru care oamenii caută cuvinte, care pot fi orice, de la verificări rapide de ortografie şi definiţii până la un fel de încercare de inspiraţie sau motivaţie. Unii dintre cei care au căutat “gaslighting” în acest an ar fi vrut să afle, pur şi simplu, dacă este vorba de unul sau două cuvinte sau dacă are cratimă.
“Gaslighting”, a spus Sokolowski, a petrecut tot anul 2022 în primele 50 de cuvinte căutate pe merriam-webster.com pentru a câştiga statutul de cuvânt de top al anului. Alegerea de anul trecut a fost “vaccin”.
Top 10 din acest an sunt include şi urmatoarele cuvinte: oligarh, omicron, codificaţi, regina consoartă, raid, sentient, anulaţi cultura, LGBTQIA şi loamy.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro