Germania cea bogată nu reuşeşte să aducă sub control problema socială a oamenilor fără adăpost

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 28 decembrie 2023 35 afişări

Germania cea bogată nu reuşeşte să aducă sub control problema socială a oamenilor fără adăpost

Guvernul german vrea să soluţioneze complet problema oamenilor fără adăpost până în 2030, însă şansele de succes sunt foarte reduse, notează Deutsche Welle.

În Germania, mulţi oameni care caută un loc unde să doarmă provin din Europa de est sau sunt fie şomeri, fie au un loc de muncă nesigur. Mulţi au probleme legate de dependenţă, au experienţe de violenţă şi suferă de boli mentale.

“Persoanele fără adăpost reprezintă o problemă socială serioasă”, spune Werena Rosenke, managing director al Asociaţiei pentru asistenţă destinată oamenilor fără adăpost, BAG W.

În opinia sa, penuria dramatică de locuinţe accesibile reprezintă principala cauză a acestei probleme.

Ultimele date ale asociaţiei arată că 607.000 de oameni nu aveau un adăpost în 2022. Dintre aceştia, aproximativ 50.000 locuiau pe străzi.

Biroul federal de statistică ia în calcul doar oamenii fără adăpost înregistraţi în facilităţi dedicate lor şi calculează că în Germania sunt 372.060 astfel de persoane. Diferenţa mare dintre cele două statistici ţine de modul în care sunt făcute calculele. Cifrele BAG W sunt colectate pe tot parcursul anului calendaristic şi includ şi date privind persoanele care stau la prieteni sau familie după ce-şi pierd casele.

“Prevenţia este cel mai important lucru”, subliniază Rosenke. Ar fi mai puţin costisitor pentru autorităţile locale dacă ar prelua datoriile legate de chirii în loc să finanţeze şederile în hoteluri sau alte unităţi de cazare, arată aceasta.

Rosenke menţionează mai multe măsuri relativ puţin costisitoare pentru reducerea numărului persoanelor fără adăpost. Printre acestea, facilitatea achiziţionării de locuinţe de la proprietari privaţi sau industria rezidenţială.

Când guvernul de coaliţie al Germaniei a venit la putere, acesta şi-a setat drept ţintă construirea a 400.000 de noi locuinţe pe an, 100.000 dintre care ar urma să fie locuinţe sociale. Guvernul este însă departe de a atinge aceste ţinte. Pentru Werena Rosenke, acestea erau oricum prea modeste.

Pe lângă locuinţele sociale, ar fi nevoie şi de 100.000 de locuinţe accesibile. Doar 25.000 de astfel de unităţi au fost construite în ultimii ani, se plânge şefa BAG W.

Guvernul Germaniei şi-a anunţat intenţia de a soluţiona problema oamenilor fără adăpost până în 2030 cu ajutorul unui plan de măsuri ce urmează să fie adoptat la începutul anului 2024. Totuşi, ar putea trece ani întregi până când acesta va fi implementat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
adapost,
oameni,
problema,
germania,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.