Germania recomandă ca vaccinul creat de AstraZeneca să fie administrat doar persoanelor cu vârste de până în 65 de ani
Comitetul de vaccinare al Germaniei a declarat că vaccinul anticoronavirus pe care l-a dezvoltat AstraZeneca ar trebui administrat doar persoanelor cu vârste de până în 65 de ani, citând lipsa de date care ar putea recomanda folosirea serului şi pentru grupurile de vârstnici, transmite Reuters.
„Momentan nu avem suficiente informaţii pentru a evalua nivelul de eficienţă pe care îl exercită serul asupra oamenilor de peste 65 de ani. Vaccinul AstraZeneca, spre deosebire de vaccinurile care folosesc tehnologia ARN mesager, ar trebui oferite doar persoanelor cu vârste cuprinse între 18 şi 64 de ani”, a anunţat comitetul.
Mâine, Agenţia Europeană a Medicamentelor va declara dacă va aproba sau nu folosirea vaccinului pe teritoriul UE.
Anterior, ziarele germane Bild şi Handelsblatt au scris că vaccinul AstraZeneca/Universitatea Oxford ar avea o eficienţă cu 8-10% mai slabă pentru oamenii trecuţi de 65 de ani, principalul grup care ar trebui imunizat împotriva virusului SARS-CoV-2. Publicaţiile au citat mai multe surse din cadrul guvernului de la Berlin.
Însă ministerul sănătăţii din Germania a declarat marţi că poate confirma rapoartele ziarelor, sugerând că statisticile ar fi fost modificate intenţionat.
„În plus, studiile sunt evaluate în prezent de EMA şi se ştia încă din toamnă că au participat mai puţine persoane vârstnice în cadrul testelor clinice efectuate de AstraZeneca”, a adăugat ministerul.
Compania a respins la rândul ei acuzaţiile, subliniind faptul că rapoartele sunt complet incorecte.
„În noiembrie, am publicat un set de date în The Lancet care demonstrează că adulţii au prezentat un răspuns imun puternic în urma vaccinării. 100% dintre persoanele vârstnice au generat anticorpii necesari după administrarea celei de-a doua doze”, a declarat AstraZeneca.
Tensiunile dintre autorităţile europene şi gigantul farmaceutic au început să mocnească încă de săptămâna trecută, când AstraZeneca a declarat că va reduce numărul de doze pentru UE la 31 de milioane, reprezentând o scădere de 60%. Iniţial, Uniunea trebuia să primească până 80 de milioane de doze până în luna martie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro