GHID DE PENSII: Nu va place fondul, schimbati-l
Participantii la fondurile de pensii facultative pot, dupa o perioada, sa decida schimbarea acestuia cu unul nou (si poate mai performant) sau sa isi modifice nivelul contributiei. Astfel de decizii costa insa, iar contributiile trebuie sa se incadreze in anumite limite, minime si maxime.
Participantii la fondurile de pensii facultative pot, dupa o perioada, sa decida schimbarea acestuia cu unul nou (si poate mai performant) sau sa isi modifice nivelul contributiei. Astfel de decizii costa insa, iar contributiile trebuie sa se incadreze in anumite limite, minime si maxime.
Pentru cei ce se decid sa contribuie la un fond de pensii facultativ, semnarea actului de aderare (prin care se dobandeste calitatea de participant) nu este decat primul pas dintr-un drum cu mult mai lung. Un drum la capatul caruia, dupa minim 90 de contributii lunare (nu neaparat consecutive) si dupa implinirea varstei de 60 de ani, va primi o pensie suplimentara celei incasate de la stat si celei obligatorii private (care in Romania se va lansa in luna august, fiind obligatorie pentru angajatii cu varsta de pana la 35 de ani si optionala pentru cei de maxim 45 de ani).
Inrolarea intr-un astfel de fond, administrat de una dintre companiile ce sunt (sau vor fi) autorizate sa administreze pensii facultative, nu inseamna insa ca, in timp, contributorul nu se poate razgandi. Legislatia in vigoare permite participantilor sa se razgandeasca atat in privinta fondului la care vor sa participe, dand posibilitatea transferului catre un alt fond administrat de aceeasi companie dar, poate, cu un alt profil de risc sau cu totul, de la o companie la alta.
Nici contributia la un fond de pensii facultativ nu este "batuta in cuie", atat timp cat se incadreaza in limitele impuse de lege si in cele stipulate de administratorul fondului respectiv. Aceste limitari sunt prezentate, in mod obligatoriu, in prospectul schemei de pensii, alaturi de informatii precum modalitatea de plata a contributiilor, informatiile privind politica de investitii, comisioanele si taxele suportate din contributii si din activul fondului, modalitatile de transfer la un alt fond si valoarea penalitatilor.
Limita maxima a contributiei este stabilita prin lege: un salariat poate sa directioneze spre un fond de pensii cel mult 15% din venitul salarial brut lunar. Optional, si angajatorul poate contribui in contul salariatilor, cu conditia ca acest maxim sa nu fie depasit. Atat contributorul, cat si angajatorul beneficiaza de deductibilitate fiscala, in limita a 200 euro/an fiecare. In privinta sumei minime cu care poate contribui lunar un angajat la fondul de pensii, regulile sunt facute de administrator - iar valorile care exista in prezent in piata variaza. Astfel, ING Asigurari de Viata impune pentru participantii la fondul sau de pensii facultativ, ING Clasic, o contributie minima de45 de lei (circa 14 euro), in timp ce la Aviva, suma lunara minima de plata pentru fondul Pensia Mea este de 60 de lei (19 euro). La fondul AZT Moderato, administrat de Allianz-Tiriac Pensii Private, minimul lunar de plata e de 50 de lei (aproape 16 euro), iar la BCR Prudent, administrat de BCR Asigurari de Viata - de 35 de lei (11 euro).
Pe de alta parte, un contribuabil poate participa la oricate fonduri de pensii facultative doreste, legea nelimitandu-i aceasta optiune, dar ramane in picioare conditia ca suma maxima a contributiilor sa nu depaseasca 15% din venitul lunar. Se pare insa ca aceasta limitare va fi eliminata, spun reprezentantii companiilor din piata, chiar daca nu imediat, macar dupa o vreme. Tot ei mai puncteaza un lucru: investitiile in pensii au din start un castig de 16%, tocmai pentru ca in cuantum de 200 de euro ele nu sunt impozitate, aducand din start un randament de 16%.
Un contributor isi poate modifica oricand contributia sau, dupa caz, poate inceta cu totul plata, cu conditia sa anunte in scris administratorul si angajatorul cu cel putin 30 de zile calendaristice inainte de data suspendarii sau incetarii platii. Platile se pot relua, pe de alta parte, in orice moment.
Din contributiile facute la fondurile de pensii se deduc, mai intai, comisioanele administratorilor, rezultand o contributie neta - iar aceasta se transforma in unitati de fond, a caror valoare initiala este de 10 lei. Administratorul investeste banii colectati in diferite instrumente financiare, potrivit politicii de investitii definite in prospectul schemei. Suma care se acumuleaza in contul contributorului (egala cu numarul de unitati de fond inmultit cu valoarea la zi a unei unitati de fond) este activul sau personal - care se transforma, dupa perioada legala de contributii, in pensie facultativa.
Pentru angajati, contributia se retine si se vireaza de catre angajator in contul fondului de pensii facultative specificat in actul de aderare. Pentru cei care desfasoara o activitate independenta sau realizeaza activitati profesionale agricole, modalitatea de plata a contributiei se stabileste prin prospectul schemei de pensii facultative.
La fel, contributorul la un fond poate decide in orice moment transferul catre un alt fond sau chiar alta companie. Activul personal acumulat in contul propriu poate fi mutat oricand, cu plata unor penalizari de maxim 5% in primii doi ani si fara penalizare dupa aceasta perioada. In cazul fondurilor BCR Prudent, AZT Moderato si ING Classic, transferul inaintea celor doi ani se taxeaza cu 5% din activul net, in timp ce la Aviva Pensia Mea este prevazuta o penalitate de 5% daca transferul are loc in termen de un an si de 2,5% atunci cand transferul se realizeaza in al doilea an. Daca transferul are loc spre un alt fond gestionat de acelasi administrator, participantul nu datoreaza administratorului penalitati de transfer. In ambele cazuri, procedura este simpla: se depune o cerere de transfer la administratorul fondului de pensii si se semneaza actul de aderare la alt fond. Mai simpla si mai putin costisitoare e insa alegerea fondului in cunostinta de cauza si pastrarea investitiei macar pe primii doi ani. Oricum, inainte de doi ani va fi si destul de greu sa se vada cine performeaza cu adevarat bine si cine nu.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro