Grecia a transmis Eurogrupului un nou plan de reforme

Autor: Gaidau Ion Postat la 10 iulie 2015 210 afişări

Jeroen Dijsselbloem, preşedintele Eurogrupului, a primit un nou plan de reforme din partea Guvernului grec, a anunţat purtătorul său de cuvânt, relatează Le Figaro în pagina electronică.

"Noile propuneri greceşti au fost primite de preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem", a anunţat joi seara pe Twitter purtătorul său de cuvânt, Michel Reijns.

"Este important ca important ca instituţiile (creditoare) să le ia în calcul la evaluarea lor", a subliniat el.

Noul plan de reforme include o creştere a TVA-ului la 23% pentru serviciile de restauraţie şi la 13% pentru industria hotelieră, precum şi reforme în sistemul de pensii şi în domeniul funcţiei publice. În plus, Grecia intenţionează să elimine scutirea de TVA pentru insulele greceşti, până la sfârşitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede creşterea impozitelor pentru societăţi şi armatori. Propunerile vizează şi creşterea imediată a taxelor pentru produsele de lux şi publicitatea la televiziune.

Atena mai propune relansarea privatizărilor, îngheţate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

Aceste propuneri urmează să fie analizate vineri de creditori - UE, BCE şi FMI - şi supuse sâmbătă miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Parlamentul grec va dezbate de asemenea vineri asupra acestui plan de reforme, transmite agenţia ANA.

Duminică, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

Astfel, Grecia încearcă să ajungă la un acord cu creditorii şi să obţină un plan de salvare pe o perioadă de trei ani. Guvernul de la Atena a promis că va începe să implementeze unele dintre reformele solicitate de către creditori începând de săptămâna viitoare.

Grecia are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către BCE. Începând de la 1 iulie Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăţi. Actuala situaţie nu este o premieră pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai gravă din istoria ţării. În 2012, economia Greciei a fost în incapacitate de plăţi tehnică, restructurând o datorie suverană de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvată de creditorii europeni.

Statul elen riscă în prezent să nu poată plăti deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
GRECIA,
ECONOMIE
/actualitate/grecia-a-transmis-eurogrupului-un-nou-plan-de-reforme-14571747
14571747
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.