Grupul spaniol Santander lanseaza un nou fond de investitii care vizeaza inclusiv Romania
Grupul financiar spaniol Santander lanseaza un nou fond de investitii imobiliare, Santander Real Estate Investment Fund, care va incepe activitatea in urmatoarea perioada si care va investi aproximativ 30% in tari est-europene, intre care si Romania.
"Fondul va fi inregistrat in Irlanda si va investi atat in economiile dezvoltate din Europa, cat si in Romania, Polonia, Cehia si alte tari din Europa de Est", a declarat Carlos Zamora, director general adjunct al Santander Real Estate, pentru revista Investment & Pensions Europe.
Fondurile spaniole de pensii si-au majorat destul de putin investitiile in active imobiliare in cursul ultimilor zece ani, insa fondurile imobiliare au avut parte de un adevarat boom, iar acum, odata ce preturile pe piata imobiliara spaniola nu mai cresc, se orienteaza spre Europa de Est.
Grupurile financiare BBVA, La Caixa si Santander controleaza piata fondurilor de pensii din Spania, care in total reprezinta active de 73,5 miliarde de euro, in crestere cu 10,59% fata de anul trecut. Fondurile de pensii ale Grupo Santander administreaza active de 8,4 miliarde de euro, insa proprietatile imobiliare unde acestea au participatii sunt impartite intre fondurile de investitii imobiliare ale grupului si multe alte fonduri mai mici, afirma Zamora.
"Cel mai mare fond imobiliar pe care il administram, Santander Banif Imobiliario, are active de 4 miliarde de euro si administreaza 2 milioane mp de spatii comerciale, de birouri, imobiliare si industriale, ceea ce inseamna jumatate din piata spaniola", adauga Zamora. Cum insa toate investitiile acestuia sunt facute in Spania, unde piata nu mai poate creste, Santander a dorit sa-si diversifice optiunile, motiv pentru care a luat in calcul extinderea in zone mai rentabile ale Europei.
Consultantii Mercer Human Resource din Barcelona au calculat ca activele imobiliare detinute de fondurile spaniole de pensii au crescut intre 1996 si 2005 doar cu 1%, la 2,7%, si acestea concentrate majoritatea in fonduri imobiliare cu activitate limitata la Spania. Restul activelor reprezinta investitii in titluri cu venit fix sau variabil (aproape 70%), respectiv numerar si actiuni la fonduri mutuale.
Grupul BBVA a adoptat aceeasi strategie, inclusiv din cauza limitarilor legislative din Spania, care cer ca majoritatea activelor unui fond de pensii sa fie reprezentate de active lichide. "Circa jumatate din investitiile noastre in proprietati imobiliare sunt in fondul nostru propriu imobiliar. Acum insa incepem sa ne orientam spre plasamente in strainatate - Orientul Extrem, Rusia, Polonia, Ungaria, tari candidate la intrarea in UE si chiar Germania. Exista multe piete noi de explorat", a declarat Javier Barada, oficial al departamentului de fonduri al BBVA.
BBVA Propiedad, fondul imobiliar al grupului, a investit in ultimul an 307 milioane de euro in proprietati din Spania. Ca si Santander, BBVA estimeaza pentru acest an randamente de 6-7%. "Economia spaniola insasi se orienteaza spre diversificarea investitiilor in Europa, in special in Germania, Polonia, Ungaria si alte tari est-europene care intentioneaza sa adere la UE", adauga Juan Carlos Maeso, director al fondurilor imobiliare ale BBVA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro