Guvernul iese pentru prima oară în 2025 să se împrumute pe pieţele externe cu emisiuni în euro şi dolari, la costuri semnificativ mai mari decât vânzările anterioare
România apelează pentru prima dată în acest an la pieţele internaţionale, într-un moment turbulent pentru politica internă şi sentimentul investitorilor la nivel mondial.
Ministerul de Finanţe iese pe pieţele externe cu o emisiune de obligaţiuni denominate în euro şi dolari la costuri semnificativ mai mari comparativ cu vânzările anterioare, în timp ce guvernul se luptă să ţină în frâu cheltuielile bugetare, după ce cheltuielile din campania de anul trecut au cauzat cel mai mare deficit din Uniunea Europeană. Această emisiune de obligaţiuni ar trebui să finanţeze o parte din deficitul bugetar.
Emisiunea pregătită de Ministerul de Finanţe va fi pe o durată de 5, 9 sau 12 ani, cu dobândă fixă. Obilgaţiunile pe 5 ani - care vor avea scadenţa în 2030 - şi 9 ani - cu scadenţă în 2034 - vor fi denominate în euro, în timp ce obligaţiunile pe 12 ani - cu scadenţă în 2037 - vor fi în dolari.
Randamentele de pornire ale obligaţiunilor sunt mult mai ridicate decât anterior. Emisiunile în euro pe 5 ani sunt cotate la MS+330 puncte, cele pe 9 ani la MS+420 puncte, iar cele pe 12 ani la benchmark+325 de puncte.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro