Guvernul oferă 10.000 de finanţări pe an în valoare de 44.000 de euro fiecare. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti şi ce trebuie să faci pentru a lua banii
Ministerul pentru Mediul de Afaceri a anunţat că urmează să publice în această săptămână normele de aplicare a ordonanţei, care sunt deja în dezbatere publică. Sunt, de altfel, trei luni de la aprobarea ordonanţei şi peste două luni de la punerea în dezbatere publică a proiectului de hotărâre privind aprobarea normelor de aplicare şi lucrurile nu sunt pe deplin clarificate. Publicarea normelor de aplicare trebuie să aducă lămuririle definitive privind condiţiile de participare şi de eligibilitate, dar şi acum sunt destule elemente care califică programul între cele mai interesante forme de sprijin pentru afacerile debutante existente până în prezent - şi nu au fost puţine astfel de programe: SRLD, START, Start-up Plus şi altele.
Generozitatea programului şi faptul că, spre deosebire de altele de dinainte, nu pretinde coparticipare la cheltuielile eligibile, ar putea fi un magnet pentru cine vrea să-şi dezvolte o afacere, având de respectat condiţii care nu sunt deloc împovărătoare: aplicantul este o IMM creată după apariţia ordonanţei (30 ianuarie 2017), are capital integral privat, având un CAEN eligibil, nu are datorii la buget, nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, insolvenţă, faliment, nu i s-a cerut să returneze un alt ajutor de stat şi nu a depăşi plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei execuţii financiare consecutive pentru o întreprindere unică. Faţă de aceste condiţii stabilite în ordonanţa de urgenţă, normele de aplicare aflate în dezbatere reduc domeniile de activitate cărora li se aplică ordonanţa. Sunt excluse intermedierile financiare, activităţile de asigurare/ reasigurare, cumpărări/vânzări de imobile, producţia/comercializarea de băuturi sau tutun, activităţile de pescuit, unele activităţi în agricultură şi multe altele. Codurile CAEN eligibile sunt publicate în anexa normelor de aplicare.
Ce companie poate intra în programul Start-up România
♦ IMM creată după 30 ianuarie 2017
♦ Capital integral privat, având un CAEN eligibil (enumerat în normele de aplicare la Ordonanţa 10/2017)
♦ Nu are datorii la buget
♦ Nu se află în stare de dizolvare, reorganizare judiciară, lichidare, executare silită, insolvenţă, faliment
♦ Nu i s-a cerut să returneze un alt ajutor de stat
♦ Nu a depăşi plafonul de minimis de 200.000 de euro pe durata a trei execuţii financiare consecutive pentru o întreprindere unică.
♦ Compania poate fi deţinută de asociaţi care au deja firme, cu condiţia ca asociaţii firmei noi să nu fi deţinut/sau să deţină firme în anul înscrierii/ anul anterior înscrierii în program, care au acelaşi cod CAEN autorizat cu cel pe care vrea să aplice.
Mai multe detalii despre program pe www.zf.ro
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro