Guvernul renunţă să mai majoreze valorile pentru taxe locale, dar obligă primarii la indexare anuală

Autor: Thomas Dinca Postat la 25 martie 2015 34 afişări

Guvernul a renunţat să mai crească valorile impozabile pe locuinţe, terenuri şi maşini, raportat la inflaţie, majorare introdusă în proiectul din martie, şi a decis să păstreze cifrele anunţate în februarie, hotărând însă ca impozitele să fie indexate de primari anual, nu la 3 ani ca în prezent.

Indexarea va fi raportată la nivelul inflaţiei din anul anterior.

În prezent, Codul Fiscal stabileşte că, în cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează o dată la 3 ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima indexare, prin hotărâre de guvern.

În varianta din luna februarie a proiectului de Cod Fiscal, era menţinută regula ca taxele locale să fie indexate o dată la trei ani, până la data de 30 aprilie a anului anterior celui pentru care se aplică indexarea, dar cu amendamentul că decizia nu va mai fi luată prin hotărâre de guvern, ci prin hotărâre a consiliului local.

În noul proiect de Cod Fiscal, prezentat miercuri de Guvern, este prevăzut ca această indexare să fie operată anual, până la data de 30 aprilie, tot de către consiliile locale, ţinînd cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior.

"În cazul oricărui impozit sau oricărei taxe locale, care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite sume în lei, sumele respective se indexează anual, până la data de 30 aprilie, de către consiliile locale, ţinînd cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.Sumele indexate se aprobă prin hotărâre a consiliului local şi se aplică în anul fiscal următor. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti", se arată în proiectul aprobat miercuri de Guvern.

Indexarea anuală a impozitelor şi taxelor locale nu este reglementată în document ca opţiune a primarilor.

Noul proiect prevede că impozitul pe locuinţe pentru persoanele fizice nu va mai fi limitat la 0,1% din valoarea impozabilă, ci va fi stabilit între 0,08% şi 0,2% de către primării, iar proprietarii care nu îşi îngrijesc casele şi/sau terenurile vor plăti, din ianuarie 2017, un impozit de şase ori mai mare faţă de nivelul standard.

De asemenea, pentru terenul agricol nelucrat timp de doi ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500% începând cu al treilea an.

Sistemul de impozitare a proprietarilor de terenuri aflate în intravilan, cu construcţii, va fi modificat prin înlocuirea actualelor valori fixe cu grile având o limită minimă şi una maximă, cota maximă de impunere fiind dublă comparativ cu actualele taxe, conform noului Cod Fiscal.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GUVERN,
TAXE LOCALE,
/actualitate/guvernul-renunta-sa-mai-majoreze-valorile-pentru-taxe-locale-dar-obliga-primarii-la-indexare-anuala-14052859
14052859
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.