În România, ţara din UE cu cea mai mare creştere economică, jumătate din populaţie suferă din cauza sărăciei

Autor: Florin Casota Postat la 14 decembrie 2017 225 afişări

România are o creştere economică fabuloasă, dar este de neîntrecut la un capitol mai puţin măgulitor: rata deprivării, scrie Bloomberg.

În România, ţara din UE cu cea mai mare creştere economică, jumătate din populaţie suferă din cauza sărăciei

Rata deprivarii materiale din punct de vedere economic reprezinta ponderea in total populatie a persoanelor care nu isi permit una sau mai multe din urmatoarele elemente: -achitarea la timp, fara restante, a unor utilitati si a altor obligatii curente, potrivit Institului Naţional de Statistică (INS).

Conform datelor INS, 15,9% din populaţia României are cel puţin 3 probleme de natură economică, iar 25,5% au cel puţin 2 probleme de natură economică şi 4,8% au cel puţin 5 probleme de acest gen.

De asemenea, potrivit Eurostat, în 2016, aproximativ jumătate din populaţia României (50%) şi Bulgariei (48%) suferea din cauza deprivării materiale şi sociale, în timp ce aproximativ 1 din trei cetăţeni era afectat în Grecia (36%), Ungaria (32%) şi Lituania (29%).

În schimb, Nordul Europei şi Luxemburg aveau cel mai redus procent: 3% în Suedia, 4% în Finlanda, 5% în Luxemburg şi 6% în Danemarca.

Bloomberg arată că jumătate din români au declarat că au probleme cu plata căldurii sau că nu-şi permit o masă cu carne sau cu peşte în fiecare zi. Statistică de trei ori mai mare faţă de media UE, în condiţiile în care economia a crescut cu 8,8% în al treilea trimestru al anului.

Mai mult de atât, deşi Bulgaria este cea mai săracă ţară din UE, rata depravării sociale este mai mare în România decât în ţara vecină. Guvernul României "a redus investiţiile la cel mai scăzut nivel din ultimii ani, a eşuat să absoarbă fonduri europene şi a creat incertitudine în mediul privat prin schimbarea impozitării", a declarat Dan Bucşa, economist al Unicredit Bank.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.