Încă o bancă din România a fost scoasă la vânzare. Cine o deţine în prezent
Grupul financiar polonez Getin a anunţat oficial intenţia de a vinde Idea Bank România, o bancă de talie mică de pe piaţa locală, la care deţine pachetul majoritar de acţiuni.
De mai bine de un an, pe piaţă circulă informaţii privind intenţia grupului polonez de a renunţa la prezenţa în România. Getin a anunţat că a angajat compania de investiţii Rothschild ca advisor pentru această tranzacţie.
Getin Holding a fost înfiinţat de Leszek Czarnecki în 1996 şi este un grup financiar activ în Europa Centrală şi de Est, unde controlează patru bănci şi trei companii de leasing.
Idea Bank ocupa la finele anului trecut locul 22 în sectorul bancar local, după valoarea activelor, cu o cotă de piaţă de 0,47%. Banca are 33 de sucursale şi agenţii, 389 de angajaţi şi 13.224 carduri emise.
Acţionarul majoritar a majorat capitalul social al băncii de la Bucureşti cu 10 mil. lei (circa 2,07 mil. euro) în luna septembrie 2020, la 251,97 mil. lei.
Idea Bank a înregistrat în primul semestru (S1) din 2020 venituri operaţionale de 55,8 mil. lei, în creştere cu 11,7%, şi un profit net de 5,6 mil. lei, aproape dublu faţă de nivelul din perioada similară a anului 2019, când a raportat un câştig de 3 mil. lei, arată raportul financiar al băncii publicat a BVB.
La nivelul întregului grup Idea, care mai include pe lângă bancă şi Idea Leasing, Idea Investment, Idea Finance, Idea Broker de Asigurare şi Idea Credite de Consum, veniturile operaţionale s-au diminuat cu 2,6%, la 78 mil. lei, iar profitul a fost cu 14% mai mic, ajungând la 6,1 mil. lei. Activele Idea Bank au o pondere de 93% în activele totale ale grupului.
În primele şase luni din 2020, activele băncii s-au majorat cu 9,8%, la 2,4 mld. lei, pe fondul creşterii creditării nete cu 9,4%, la 1,5 mld. lei, în timp ce baza de depozite s-a majorat cu 8,7%, la 2,1 mld. lei. Banca avea la finele lunii iunie un total de 59.899 clienţi, în scădere cu 1,2% faţă de iunie 2019.
Din tot portofoliul de credite, 47% au fost acordate persoanelor fizice, iar restul companiilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană