Încep problemlele pentru Vladimir Putin: Creşterea bruscă a inflaţiei în Rusia aduce la cuţite Kremlinul şi banca centrală
Inflaţia în creştere şi prăbuşirea monedei ruseşti au scos în evidenţă un dezacord puternic între Kremlin şi banca centrală a ţării, scrie CNBC.
Banca Centrală a Rusiei (CBR) a majorat marţi, în cadrul unei şedinţe de urgenţă, ratele dobânzii cu 350 de puncte de bază, până la 12%, în încercarea de a opri deprecierea rapidă a rublei, care a scăzut luni la un minim al ultimelor 17 luni, la aproape 102 pentru un dolar.
Mişcarea bruscă a avut loc după ce consilierul economic al preşedintelui Vladimir Putin, Maxim Oreshkin, a scris un articol de opinie în care susţinea că recenta accelerare a inflaţiei şi scufundarea monedei sunt rezultatul unei „politici monetare relaxate” şi că banca centrală „are toate instrumentele necesare pentru a normaliza situaţia”.
Banca a declarat că majorarea de urgenţă a ratei de marţi a avut ca scop „limitarea riscurilor pentru stabilitatea preţurilor”, deoarece „presiunea inflaţionistă se intensifică”, creşterea preţurilor curente din ultimele trei luni fiind în medie de 7,6% pe an, în termeni ajustaţi sezonier, iar inflaţia de bază din aceeaşi perioadă a crescut la 7,1%.
„Creşterea constantă a cererii interne care depăşeşte capacitatea de extindere a producţiei amplifică presiunea inflaţionistă subiacentă şi are impact asupra dinamicii cursului de schimb al rublei prin cererea ridicată de importuri”, a precizat consiliul băncii centrale.
Săptămâna trecută, banca centrală a oprit achiziţiile de valută pe piaţa internă până în 2024 pentru a reduce volatilitatea, dar acest lucru nu a reuşit să oprească declinul rublei. Rusia vinde deseori valută pentru a compensa scăderile veniturilor din exporturile de petrol şi gaze şi cumpără dacă înregistrează un excedent.
Înainte de intervenţia Kremlinului, Banca Rusiei a dat vina pe balanţa comercială în scădere a ţării pentru inflaţie şi fragilitatea monedei, în condiţiile în care excedentul de cont curent al Rusiei a scăzut cu peste 85% pe an din ianuarie până în iulie.
Anatoli Aksakov, preşedintele Comisiei pentru pieţe financiare din Duma, a declarat luni pe Telegram că „cursul de schimb al rublei se află sub controlul statului”, potrivit unei traduceri Google.
După ce au coordonat măsurile de reconfigurare a economiei ruseşti şi de minimizare a impactului izolării economice tot mai mari a Moscovei şi a sancţiunilor punitive din partea puterilor occidentale, Kremlinul şi Banca Rusiei par să se afle acum în dezacord cu privire la cauzele problemelor valutare.
Analiştii au sugerat că presiunea directă a guvernului asupra băncii centrale pentru a lua măsuri de politică monetară a fost un semn al problemelor cu care se confruntă economia ţării.
Agathe Demarais, director de previziuni globale la Economist Intelligence Unit, a declarat pentru CNBC că banca centrală a avut dreptate în evaluarea sa anterioară, potrivit căreia prăbuşirea excedentului de cont curent al Rusiei a fost factorul cheie care a determinat inflaţia ridicată.
„Acest lucru se datorează sancţiunilor occidentale, care reduc atât veniturile din exportul de hidrocarburi ale Rusiei, cât şi alimentează costurile de import”, a declarat ea.
„O rublă mai slabă va consolida această tendinţă prin umflarea în continuare a costurilor de import. Cu alte cuvinte, moneda rusă a intrat într-un cerc vicios din care se va lupta să iasă”.
Rubla s-a scufundat iniţial până la 130 pentru un dolar în februarie 2022, în urma invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina şi a impunerii ulterioare a unor sancţiuni occidentale de amploare. Ca răspuns, banca centrală a pus în aplicare controale de capital pentru a stabiliza moneda, revenind în cele din urmă la un interval cuprins între 50 şi 60 pentru un dolar până în vara anului 2022.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro