AUR: Parteneriatul strategic România-SUA, la un nivel minim. Partidul cere retragerea ambasadorului

Autor: Cosmin Pirv Postat la 29 martie 2025 35 afişări

AUR: Parteneriatul strategic România-SUA, la un nivel minim. Partidul cere retragerea ambasadorului

Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, încheiat în 1997, este la un nivel minim din cauza acţiunilor regimului hibrid de la Bucureşti, arată AUR într-un comunicat. Partidul cere puterii să renunţe la aberaţia „trimisului special” în SUA şi să îl retragă pe ambasadorul Andrei Muraru.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) condamnă acţiunile premierului Marcel Ciolacu care, „prin ignoranţă şi analfabetism politic, pune în pericol politica externă şi de securitate a României”.

„Parteneriatul strategic dintre România şi SUA, încheiat în 1997, este la un nivel minim din cauza acţiunilor regimului hibrid de la Bucureşti, relaţia bilaterală fiind practic îngheţată. Scoaterea României din programul Visa Waiver şi impunerea pe timp nelimitat a vizelor de intrare în SUA pentru români sunt doar efecte ale dezastrului de politică externă provocat de actualul regim. Confruntat cu situaţia gravă provocată tot de el şi de aliaţii săi politici, premierul Marcel Ciolacu a găsit o soluţie aberantă, pe măsura ignoranţei sale, şi anume trimiterea pe lângă Administraţia Trump a unui trimis sau emisar special, care ar funcţiona în paralel cu ambasadorul României în SUA, ambasador pe care Marcel Ciolacu refuză să îl demită, după cum a declarat public”, se arată în comunicat.

Formaţiunea cere ministrului de Externe Emil Hurezeanu şi prim-ministrului Marcel Ciolacu să propună de îndată preşedintelui interimar Ilie Bolojan retragerea de la post a lui Andrei Muraru, ambasadorul României la Washington, şi înlocuirea sa de urgenţă cu un diplomat de carieră.

„Incompetenţa ambasadorului Andrei Muraru este dovedită de rezultatele dezastruoase ale activităţii sale. Totodată, acest ambasador numit politic a sfidat românii, cărora regimul le cere austeritate, prin cheltuieli indecente, cum ar fi chiria plătită de la buget pentru palatul de 46 de camere în care locuieşte sau pentru firma de consultanţă care trebuie să îl înveţe cum să aştepte pe la uşile din Washington care nu i se vor deschide niciodată. Pe lângă aceasta, Andrei Muraru a devenit de mult incompatibil cu calitatea de ambasador şi ar fi trebuit retras de la post din motive disciplinare. Andrei Muraru a încălcat Codul Etic pentru Corpul Diplomatic şi Consular al României, adoptat prin O.M. nr. 890/2.04.2014, prin nerespectarea imparţialităţii politice, ca urmare a implicării sale în politica internă românească. Andrei Muraru a încălcat Convenţia de la Viena din 18 aprilie 1961, ratificată de România, prin amestecul în treburile interne ale SUA, prin susţinerea făţişă a unui candidat la alegeri”, transmite AUR.

Reprezentanţii partidului arată că propunerea premierului Marcel Ciolacu este „doar o tentativă de cosmetizare a eşecului de politică externă, deoarece îngheţarea relaţiei bilaterale România - SUA este o consecinţă a politicii greşite şi antinaţionale a regimului de la Bucureşti”: „Convingerea premierului că parteneriatul strategic cu SUA poate fi redresat datorită calităţilor personale ale unui aşa-zis trimis special reprezintă încă o dovadă a primitivismului politic de care dă dovadă Marcel Ciolacu”.

AUR atrage atenţia că nu există în legile României calitatea de trimis special sau emisar special.

„<Trimisul special> ar trebui să aibă autorizaţie de acces la informaţii clasificate eliberată de ORNISS, pentru a-şi putea îndeplini atribuţiile de serviciu. Pentru nivelul <Strict secret>, legea prevede un termen de 60 de zile lucrătoare, la care se adaugă alte 14 zile lucrătoare pe durata circuitului documentelor între instituţii. <Trimisul special> al lui Marcel Ciolacu ar putea să îşi intre în atribuţii şi să îşi înceapă misiunea cel mai devreme peste trei luni, când Marcel Ciolacu ar putea să nu mai fie prim-ministru, iar Ilie Bolojan, cu siguranţă, nu va mai fi preşedinte interimar. Crearea poziţiei de aşa-zis trimis special în paralel cu cea de ambasador este nefuncţională şi poate duce la situaţii ridicole. Pentru a comunica cu preşedintele sau cu prim-ministrul, aşa-zisul trimis special ar trebui să folosească cifrul de stat din Ambasada României de la Washington, însă nu va putea face acest lucru fără semnătura ambasadorului pentru fiecare comunicare în parte. Ar rezulta, aşadar, că <trimisul special> nu va putea activa fără aprobarea ambasadorului Andrei Muraru. Deci, propunerea lui Marcel Ciolacu de numire a unui „trimis special” ar fi doar o cosmetizare, pentru că adevăratul trimis ar fi tot Andrei Muraru, pe care Ciolacu refuză să îl schimbe”, se mai spune în comunicat.

AUR consideră că propunerea premierului este doar „o tentativă de a responsabiliza diaspora românească din SUA pentru previzibilele eşecuri pe care le va înregistra în continuare, în politica externă, regimul hibrid de la Bucureşti”.

AUR susţine că este în măsură să salveze parteneriatul strategic cu SUA, în primul rând datorită afinităţilor ideologice şi valorilor comune împărtăşite cu Administraţia Trump, şi anume democraţie, libertate şi unitatea Lumii Libere.

„Amintim că domnul George-Nicolae Simion, preşedintele AUR, este unicul demnitar român invitat în calitate oficială la ceremoniile de inaugurare a mandatului preşedintelui Donald Trump, ca vicepreşedinte al Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor (ECR) din Parlamentul European”, se mai precizează în comunicat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aur,
andrei muraru,
0 seconds of 1 minute, 7 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:07
01:07
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.

www.zf.ro
Impactul real al tarifelor preşedintelui Trump: La ce preţ ar putea ajunge un iPhone dacă tarifele rămân în picioare? Costurile urcă de până la 10 ori