Incepe razboiul? Cum s-a ajuns la rachete intre Coreea de Nord si cea de Sud

Autor: Razvan Muresan Postat la 23 noiembrie 2010 76 afişări

Mai multe obuze lansate de Coreea de Nord au atins marti o insula sud-coreeana, provocand pagube la locuinte, moartea unui militar si ranirea a 13 persoane, potrivit postului de televiziune sud-coreean YTN, citat de Mediafax.

Conflictul dintre cele doua tari vine in contextul in care Coreea de Nord este pe punctul de a se confrunta cu o foamete catastrofala, avertizeaza organizatiile umanitare. Statele Unite si Coreea de Sud exercita presiuni pentru noi sanctiuni impotriva Phenianului, acuzat de scufundarea unei corvete sud-coreene, relateaza Sky News. Refugiati care trec frontiera Coreei de Nord cu China au descris lipsa acuta de alimente, in timp ce Programul Alimentar Mondial a afirmat ca ajutoarele in alimente s-au terminat inca de la mijlocul anului, scrie si Mediafax.

Conflictul a fost declansat in luna aprilie cand Coreea de Sud a informat, intr-o intalnire cu usile inchise, diplomati din 30 de tari ca o torpila nord-coreana a scufundat fregata sud-coreana Cheonan, la 26 martie, provocand moartea a 46 de marinari. De atunci, relatiile dintre cele doua tari s-au inrautatit in fiecare zi, iar marile puteri sunt de partea sudicilor.

Ministrul sud-corean al Afacerilor Externe, Yu Myung-hwan, a fost primul oficial guvernamental care a acuzat in mod public Coreea de Nord, afirmand intr-un discurs ca fregata a fost "scufundata de o torpila". Potrivit Mediafax, liderul nord-coreean, Kim Jong-Il, a plasat armata in stare de alerta, dupa ce Seulul a amenintat ca va face Phenianul "sa plateasca" pentru scufundarea unei nave de razboi sud-coreene.

La finele lunii aprilie, Statele Unite au anuntat prin intermediul Pentagonului ca vor organiza in curand manevre navale comune cu Coreea de Sud, dupa ce o nava sud-coreeana a fost scufundata in urma unui atac nord-coreean. Ulterior, armata nord-coreeana a acuzat marina sud-coreeana ca a patruns in apele sale teritoriale, amenintand Seulul cu un raspuns militar, potrivit agentiei oficiale KCNA, citata de Mediafax. Potrivit aceleiasi surse, tot marti, Coreea de Nord a decis intreruperea tuturor contactelor cu Coreea de Sud, precum si a comunicatiilor intre cele doua tari.

Tot atunci, secretarul american al Apararii, Robert Gates, si omologul sau japonez, Toshimi Kitazawa, au promis sa sprijine Coreea de Sud, care a acuzat Coreea de Nord ca a scufundat una dintre navele sale. Tot atunci, Coreea de Nord a amenintat ca va bloca accesul la un complex industrial transfrontalier daca Seulul isi reia propaganda. Pe de alta parte, secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a cerut la Seul Coreei de Nord sa puna capat "provocarilor si politicii sale bazate pe amenintari".

Agentia Mediafax scria la finele lunii aprilie ca oficiali militari sud-coreeni au anuntat ca Seulul cauta patru submarine nord-coreene care au parasit baza Chaho, in timp ce presedintele sud-coreean se adresa natiunii privind investigatia asupra fregatei scufundate la 26 martie.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/incepe-razboiul-cum-s-a-ajuns-la-rachete-intre-coreea-de-nord-si-cea-de-sud-7741033
7741033
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.