INCIDENTUL din Marea Chinei de Sud: Beijingul îl convoacă pe ambasadorul SUA în legătură cu trimiterea distrugătorului USS Lassen
Beijingul l-a convocat pe ambasadorul Statelor Unite în China pentru a-şi exprima "nemulţumirea puternică", după ce distrugătorul USS Lassen a trecut prin apropierea unor insule ocupate de China dar revendicate de către Filipine, potrivit presei de stat, relatează DPA în pagina electronică.
Beijingul a apreciat că USS Lassen a pătruns în mod ilegal în apele teritoriale chineze, navigând, marţi, în apropiere de insulele disputate - arhipelagul Spratly, numite de chinezi insulele Nansha.
"China va face tot ceea ce este necesar pentru a se opune provocării deliberate a oricărei ţări", a declarat adjunctul ministrului chnez de Externe Zhang Yesui, citat marţi seara de agenţia China Nouă, după convocarea ambasadorului american Max Baucus.
Zhang a respins îngrijorările Statelor Unite potrivit cărora revendicările teritoriale ale Chinei în regiune reprezintă o ameninţare la adresa transportului maritim sau securităţii regionale.
"Nu a existat şi nu va exista nicio obstrucţionare a navigaţiei şi libertăţii survolării Mării Chinei de Sud", a spus el.
Din contră, gestul american a fost "o demonstraţie de forţă care este foarte susceptibilă să declanşeze un accident, ameninţând drepturile la navigaţie şi de survolare împărtăţite de către toate ţările şi care afectează pacea şi stabilitatea în Marea Chinei de Sud", a adăugat Zhang.
Distrugătorul USS Lassen, un lansator de rachete, a trecut marţi la o distanţă de 12 mile maritime (22 de kilometri) de recifurile Mischief şi Subi din arhipelagul Spratly.
China a mobilizat distrugătorul Lanzhou, un lansator de rachete, şi fregata Taizhou, ca avertisment la adresa USS Lassen, potrivit ziarului Cotidianul Poporului, oficiosul partidului unic chinez.
Convenţia ONU asupra dreptului mării stipulează că teritoriul unei ţări se extinde până la distanţa de 12 mile maritime de la linia de coastă.
Secretarul american al Apărării Ashton Carter a anunţat, la Washington, că aceasta nu va fi ultima misiune a Statelor Unite în regiune, în care americanii au o serie de aliaţi.
"Vom zbura, naviga şi opera oriunde permite dreptul internaţional" şi oricând o vor cere nevoile operaţionale ale Statelor Unite, a subliniat el.
Jin Canrong, un profesor de relaţii internaţionale la Universitatea din Beijing, a apreciat că impactul acestei misiuni asupra relaţiilor americano-chineze nu este clar în acest stadiu.
"Dacă este doar un lucru care are loc o singură dată, tensiunile vor trece curând. Dar dacă Marina americană navighează aproape de insule regulat, atunci China ar putea răspunde extinzând scala construcţiei insulelor şi staţionând echipamente militare suplimentare pe insuliţe", a declarat Jin Canrong.
Construirea de către chinezi, pe Insulele Spratlys, inclusiv a unor piste şi faruri, au fost criticate de o serie de ţări, inclusiv de către Statele Unite.
Ministerul chinez de Externe a confirmat în iunie că Beijingul construieşte instalaţii pe nişte insule artificiale, în Marea Chinei, în scopul apărării militare, cercetării ştiinţifice şi siguranţei navigaţiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro