Industria de 2 miliarde de euro din România care 90% merge la export s-a prăbuşit în ultimii ani. Producţia a scăzut cu 35% şi se cere intervenţia statului VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 21 septembrie 2024 21 afişări

Industria de 2 miliarde de euro din România care 90% merge la export s-a prăbuşit în ultimii ani. Producţia a scăzut cu 35% şi se cere intervenţia statului VIDEO

 Industria mobilei, sectorul economic unde producţia ajunge anual la o valoare de circa 2 miliarde de euro, din care 90% merge la export, se confruntă cu dificultăţi. Sectorul a început să scadă, iar rezultatul s-a văzut atât la importuri cât şi la exporturi. Potrivit lui Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, în ultimii şapte ani, producţia s-a diminuat cu 35%.

„În 2022, producţia de mobilă a a avut o scădere de 12% la nivel naţional, exporturile au scăzut cu 2,6% şi importurile au crescut cu 1,5. Din 2016 şi până în 2023, valoarea producţiei a scăzut cu 35%, este ruşinos” a declarat Dumitru Blaga, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, la ZF Live.

Printre măsurile necesare pentru revitalizarea producţiei şi oferirea unui imobold sectorului ar trebui să se regăsească subvenţiile şi investiţii noi din partea statului. Dumitru Blaga este de părere că sectorul mobilei ar trebui tratat ca un sector strategic al economiei, pentru că doar astfel se pot asigura stabilitatea şi randamentul economic pe termen lung.

„Putem creşte această producţie dacă autorităţile şi guvernanţii îşi dau seama ca industria are nevoie de ajutor.  Trebuie să vedem această industrie ca pe una strategică, pentru a avea siguranţa prelucrării lemnului în România. Este nevoie de subvenţii în industria mobilei, totodată este nevoie de investiţii pentru a ne creşte productivitatea”a mai spus Dumitru Blaga, în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
productie,
industrie,
romania,
scadere,
export

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.