Inflaţia din Australia urcă la maximul ultimilor 32 de ani
Inflaţia australiană a atins în ultimul trimestru cel mai ridicat nivel din ultimii 32 de ani, pe măsură ce costul construcţiilor de locuinţe şi al gazelor a crescut, un rezultat şocant care a alimentat presiunea pentru o revenire la majorări mai agresive ale ratelor de către banca centrală a ţării.
Datele Biroului australian de statistică (ABS) citate de Reuters au arătat miercuri că indicele preţurilor de consum (IPC) a crescut cu 1,8% în trimestrul din septembrie, depăşind previziunile pieţei, de 1,6%.
Rata anuală a urcat la 7,3%, de la 6,1%, cea mai mare din 1990 şi de aproape trei ori mai mare decât ritmul de creştere a salariilor.
Aceasta ar fi o veste neplăcută pentru Reserve Bank of Australia (RBA), care credea că inflaţia de bază va atinge un vârf de 6,0% în trimestrul din decembrie, iar inflaţia globală va ajunge la 7,75%.
În schimb, analiştii au avertizat că atât măsurile de bază, cât şi cele principale vor creşte cu siguranţă şi mai mult în acest trimestru, noul IPC lunar al ABS accelerând în septembrie.
Investitorii cred acum că banca centrală ar putea fi nevoită să se răzgândească, poate nu la şedinţa de politică monetară de săptămâna viitoare, ci mai degrabă în decembrie.
Contractele futures presupun în continuare o mişcare de un sfert de punct la 1 noiembrie, la 2,85%, dar acum arată o oarecare probabilitate de creştere cu jumătate de punct în decembrie şi un vârf al ratelor în jurul valorii de 4,20% în iulie.
Se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană şi Banca Canadei să majoreze cu 75 de puncte de bază în această săptămână, în timp ce Rezerva Federală ar trebui să facă acelaşi lucru la şedinţa din 2 noiembrie.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro