Italia în faţa provocărilor bugetare: Guvernul Meloni va impune taxe mai mari pe profiturile excepţionale din industrie, apărare şi sectorul financiar pentru a proteja economia ţării

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 04 octombrie 2024 29 afişări

Italia în faţa provocărilor bugetare: Guvernul Meloni va impune taxe mai mari pe profiturile excepţionale din industrie, apărare şi sectorul financiar pentru a proteja economia ţării

Guvernul condus de Giorgia Meloni va încerca să colecteze mai multe taxe de la companiile care înregistrează profituri excepţionale, în condiţiile în care Roma se confruntă cu o serie de dificultăţi în acoperirea deficitului bugetar, fapt care a atras atenţia Bruxelles-ului, scrie FT.

Ministrul italian de finanţe, Giancarlo Giorgetti, a declarat joi că viitorul buget „va necesita sacrificii din partea tuturor”.

El nu a detaliat dacă acest lucru presupune creşterea taxelor sau cum va evita repetarea eşecului de anul trecut, când guvernul a încercat să impună o taxă pe profiturile excepţionale ale băncilor.

„Va exista un apel general ca toată lumea să contribuie suplimentari la bugetul statului, nu doar băncile”, a spus Giorgetti. „Cu toţii facem parte dintr-o ţară care trebuie să-şi pună în ordine finanţele, iar fiecare trebuie să joace un rol în acest efort”.

Ministrul a sugerat că firmele din industria apărării ar putea fi vizate, având în vedere succesul acestora datorat conflictelor internaţionale în creştere.

„Paradoxal, din cauza tuturor acestor războaie, companiile care produc arme au performanţe foarte bune”, a adăugat el.

După aceste declaraţii, acţiunile Leonardo, compania italiană de apărare deţinută parţial de stat, au scăzut cu 2,56%, în timp ce acţiunile băncilor au înregistrat o uşoară scădere.

Giorgetti a clarificat că nu va repeta măsura aplicată băncilor anul trecut, când acestea obţineau profituri suplimentare, referindu-se la taxa introdusă surprinzător în august, dar diluată ulterior după prăbuşirea acţiunilor bancare.

Italia este supusă unei presiuni mari de a obţine venituri suplimentare pentru a-şi reduce deficitul bugetar, estimat la 3,8% pentru acest an, la ţinta UE de 3%.

Meloni rămâne determinată să respecte promisiunile electorale de a sprijini puterea de cumpărare a gospodăriilor aflate în dificultate, inclusiv prin măsuri precum o primă de Crăciun de 100 de euro destinată familiilor cu venituri mici.

Guvernul susţine că este încă pe drumul cel bun pentru a atinge un deficit de 3% din PIB până în 2026.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.