Italia vinde o participaţie de 25% din Monte Paschi pentru aproximativ 920 de milioane de euro
Italia a vândut aproximativ 25% din Banca Monte dei Paschi di Siena SpA pentru aproximativ 920 de milioane de euro (1 miliard de dolari), ca parte a planului său de retragere a investiţiilor concentrate în creditorul italian, scrie Bloomberg.
Italia a vândut 314,9 milioane de acţiuni la preţul de 2,92 euro bucata, cu un discount de 5% faţă de preţul de închidere al Monte Paschi, a anunţat luni Ministerul de Finanţe într-un comunicat oficial. Dimensiunea ofertei a fost majorată faţă de o cesiune planificată iniţial de 20% din acţiuni, din cauza cererii puternice, se arată în declaraţie.
După ce au coborât cu până la 5,8% la deschiderea de la Milano, acţiunile Monte Paschi erau în scădere cu 4,8% la ora locală 9:27, la 2,92 euro.
Tranzacţia arată „sprijinul pieţei pentru restructurarea în curs şi îmbunătăţirea lichidităţii acţiunilor", a scris într-o notă analistul Azzurra Guelfi de la Citigroup Inc. „Piaţa va continua să se concentreze asupra următorului pas al ieşirii statului/reducerii participaţiei şi asupra alegerii între o nouă plasare pe piaţă şi o potenţială opţiune de fuziune/combinaţie".
Italia a început luna trecută procesul de vânzare a Monte Paschi prin angajarea de consilieri, în condiţiile în care premierul Giorgia Meloni încearcă să maximizeze valoarea participaţiei de control a statului. Vânzarea se poate face în una sau mai multe etape, printr-o ofertă publică sau prin operaţiuni extraordinare, inclusiv o potenţială fuziune, a declarat atunci ministerul.
Roma se luptă de mult timp să vândă participaţia de 64% pe care o deţine la Paschi, cu sediul în Siena, Italia. În urmă cu doi ani, guvernul anterior a încercat şi a eşuat să combine Paschi cu UniCredit SpA. Dar progresele înregistrate sub conducerea directorului general Luigi Lovaglio, care a implementat o redresare după ani de restructurare, au făcut Paschi mai atractivă pentru investitori.
Uniunea Europeană a permis Italiei să naţionalizeze Monte Paschi în 2017, cu condiţia ca aceasta să fie reprivatizată, cu un termen iniţial stabilit pentru 2021, care a fost apoi prelungit până în 2024.
Guvernul încearcă să organizeze o fuziune între Paschi şi o altă bancă de dimensiuni similare pentru a crea un nou centru care să păstreze în viaţă cel mai vechi brand bancar din lume, a relatat Bloomberg în septembrie. Vânzarea unei participaţii minoritare înaintea unei astfel de tranzacţii i-ar da timp lui Meloni, reflecântd astfel respectarea angajamentului premierului italian faţă de normele UE. De asemenea, mutarea în cauză ar face ca participaţia rămasă să fie mai puţin costisitoare pentru orice potenţial partener.
Fondată în 1472, Monte Paschi a trecut prin lungi perioade de eforturi vitrege pentru a-şi redresa activitatea. Banca a fost salvată pentru prima dată în 2009, după ce a fost afectată de împrumuturi şi tranzacţii cu instrumente financiare derivate care au dat greş. În deceniul următor, creditorul s-a străduit să obţină profituri consistente, având în vedere marja de manevră limitată în condiţiile stabilite de UE.
UBS Group AG, Bank of America Corp. şi Jefferies Financial Group Inc. au acţionat în calitate de coordonatori globali comuni şi de asociaţi în cadrul vânzării de acţiuni.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro