Cine este John Donahue, „arhitectul” unei bijuterii imobiliare, care a spart toate recordurile pe piaţa de peste Ocean. A servit în Forţele Aeriene ale SUA, a făcut celebre fondurile de investiţii în ţară, iar în 1980, a decis să investească un milion de dolari într-o insulă pustie, peste care acum tronează cea mai scumpă casă din America

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 10 februarie 2024 3660 afişări

Cine este John Donahue, „arhitectul” unei bijuterii imobiliare, care a spart toate recordurile pe piaţa de peste Ocean. A servit în Forţele Aeriene ale SUA, a făcut celebre fondurile de investiţii în ţară, iar în 1980, a decis să investească un milion de dolari într-o insulă pustie, peste care acum tronează cea mai scumpă casă din America

John F. Donahue este numele unui afacerist american poate mai puţin cunoscut în prezent, dar în spatele căruia stă o poveste impresiontantă şi o moştenire istorică. Înainte să intre în afaceri, acesta a servit în Forţele Aeriene ale SUA, după război a ajutat la popularizarea fondurilor de investiţii în ţară, iar acum de numele său se leagă cea mai scumpă proprietate care a fost vreodată scoasă la vânzare pe piaţa imobiliară din America, fiind estimată la nu mai puţin de 295 milioane de dolari, scrie The Wall Street Journal.

Născut la 28 iulie 1924, în Pittsburgh, Donahue a absolvit Academia Militară a SUA de la West Point, New York, în 1946. Acesta a servit în Corpul Aerian al armatei SUA, care avea să se transforme mai târziu în Forţele Aeriene. După război, americanul a intrat în lumea fondurilor de investiţii, şi a contribuit la popularizarea acestora.

După armată, Donahue s-a înscris la un curs de bursă prin corespondenţă organizat de celebra publicaţie Forbes.

Acest curs i-a trezit pasiunea pentru finanţe, cea care avea să-i definească viaţa, şi cea care l-a motivat să ajute oamenii să îşi investească inteligent banii şi să facă avere. John F. Donahue era convins că fondurile sunt cheia siguranţei financiare, deoarece acestea permit oamenilor obişnuiţi să aibă acces la administratori profesionişti de bani.

Americanul a început să îşi construiască imperiul după 1950, atunci când a fondat Federated Investors, alături de doi foşti colegi de liceu. Businessul său s-a lansat la bursă în 1998, astăzi ajungând să valoreze 2,6 miliarde de dolari. Compania de investiţii gestionează în prezent un portofoliu de 360 de miliarde de deolari de la investitori din SUA, Canada, America Latină, Marea Britanie, Irlanda, Germania şi Asia.

Realizările sale nu s-au limitat doar la datoria faţă de ţară şi la fondurile de investiţii. De numele lui Donahue se leagă astăzi cea mai scumpă proprietate listată vreodată pe piaţa imobiliară din America, cu o valoare de 295 milioane de dolari.

Potrivit poveştii care circulă în familie, John Donahue zbura deasupra oraşului Naples, Florida, în 1980, când a observat o bucată de pământ nelocuită de-a lungul Golfului Mexic. A arătat spre vârful unei peninsule cunoscute sub numele de Gordon Pointe şi i-a spus soţiei sale, Rhodora Donahue:

„Vreau să merg acolo!”

Şi exact asta a făcut, plătind 1 milion de dolari în 1985 pentru o parcelă de aproximativ două hectare pe care nu se afla nimic altceva decât o mică cabană de pescuit înconjurată de mangrove.

În decursul următorului deceniu, familia Donahue a mai cumpărat încă 24 de hectare, iar acolo şi-au ridicat casa pe plajă, unde aveau să crească cei 13 copii ai cuplului şi 84 de nepoţi.

John F. Donahue, co-fondator şi preşedinte al Federated Investors Inc., a murit în 2017, la domiciliul său din Naples, Florida, la vârsta de 92 de ani.

Acum, după moartea lui John şi a Rhodora, familia a scos la vânzare bijuteria coroanei - un complex de aproximativ trei hectare în cartierul Port Royal din Naples, cu trei case şi un bazin privat pentru iahturi - pentru o sumă care ar putea sparge toate recordurile.

Cele trei case din interiorul complexului, care valorează fiecare în parte câteva zeci de milioane de dolari, au fost construite în 1985 şi 2013.

Cea mai scumpă locuinţă vândută până acum în SUA a fost un penthouse cumpărat de magnatul american Ken Griffin, fondatorul Citadel, una dintre cele mai performante fonduri speculative din lume. În 2019, Griffin a scos din bunzunar aproximativ 240 de miloane de dolari pentru un apartament de lux pe Aleea Miliardarilor din Manhattan.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.