Craciun fericit!

Lipsa autorizaţiilor noi de construire din Capitală pune presiune tot mai mare pe piaţă, iar oferta este în scădere, timp în care dezvoltatorii se uită tot mai mult la Ilfov pentru proiecte noi

Autor: Bogdan Alecu Postat la 08 mai 2023 42 afişări

Peste 19.000 de case şi apartamente ar putea fi livrate în 2023 în Bucureşti şi împrejurimi, potrivit raportului de piaţă „Romania Residential Market Genome“ realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România.

Lipsa autorizaţiilor noi de construire din Capitală pune presiune tot mai mare pe piaţă, iar oferta este în scădere, timp în care dezvoltatorii se uită tot mai mult la Ilfov pentru proiecte noi

Zona de nord a oraşului va atrage şi în 2023 cele mai multe livrări de locuinţe, circa o treime din oferta nouă fiind dezvoltată aici ♦ Cele mai multe locuinţe care ar putea fi livrate în 2023 în Bucureşti şi împrejurimi ţintesc segmentul mass market. Segmentul premium şi de lux se află în faţa unui nou an record ♦ Aproximativ 21.300 de locuinţe noi au fost finalizate anul trecut în oraş şi împrejurimi.

Peste 19.000 de case şi apartamente ar putea fi livrate în 2023 în Bucureşti şi împrejurimi, potrivit raportului de piaţă „Romania Residential Market Genome“ realizat de compania de consultanţă imobiliară SVN România. 

Acest rezultat este cu aproximativ 11% mai mic faţă de cel înregistrat anul trecut, când au fost finalizate 21.328 de locuinţe în oraş şi împrejurimi, faţă de estimarea de 21.000 de unităţi realizată de SVN în urmă cu un an. Recordul de livrări a fost stabilit în 2021, cu 22.010 locuinţe finalizate.

Alte peste 8.000 de case şi apartamente se află în acest moment în diferite faze de dezvoltare şi ar urma să fie finalizate în 2024 şi 2025, în funcţie de respectarea graficelor de construire, dar şi de ritmul de recepţie al unităţilor rezidenţiale finalizate.

„Oferta de locuinţe noi se restrânge, atât ca urmare a noului context macro­economic, cât şi a regimului urbanistic dificil, însă scăderea nu este atât de semnificativă pe cât ne-am fi aşteptat. Considerăm că dobânzile vor atinge un platou în curând - deja cele de pe segmentul ROBOR sunt cu peste 1% mai reduse faţă de vârful din toamnă -, iar în analizarea rezultatelor de tranzacţii, care sunt în scădere, trebuie să avem în vedere că vânzările de case şi apartamente din Bucureşti şi împrejurimi au crescut cu peste 56% în ultimii trei ani, faţă de nivelul prepandemic, potrivit statisticilor oficiale“, a declarat Andrei Sârbu, CEO al SVN România.

Zona de nord a Bucureştiului va atrage şi în 2023 cel mai mare număr de locuinţe care ar putea fi livrate, cu circa o treime din ofertă, nordul oraşului devenind anul trecut cel mai important pol de dezvoltare din Bucureşti. 

După ce zona de vest a dominat în ultimii ani harta livrărilor de locuinţe din Capitală, circa 22% din locuinţele noi care ar putea fi terminate în acest an în oraş şi împre­jurimi sunt amplasate aici. Estul ar putea atrage aproximativ 17,5% din li­vrări, iar zona de sud circa 15,6%.

Structura ofertei noi nu va înregistra schimbări semnificative în 2023, mai relevă raportul SVN România, aproximativ 54% din locuinţele care ar urma să fie finalizate în acest an în Bucureşti şi împrejurimi ţintind segmentul mass market. Concomitent, circa 41% din oferta nouă din acest an ţinteşte segmentul middle market. 

Segmentul premium şi de lux va înregistra în 2023 cele mai bune rezultate de livrări din ultimii ani, cu un nivel estimat la circa 800 de locuinţe, sau aproximativ 4,4% din oferta nouă.

În ciuda aşteptărilor, preţurile apartamentelor continuă să crească, potrivit unui raport al Imobiliare.ro. 

În luna martie, Indicele Imobiliare.ro a înregistrat o creştere în opt din cele zece oraşe monitorizate; doar  în Ploieşti şi Sibiu aşteptările proprietarilor au fost sub nivelul înregistrat în februarie.  „În acelaşi timp, la nivel naţional, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente (noi şi vechi) din România a stagnat, arătând o evoluţie neunitară între oraşele din ţară. Astfel, în oraşele mici şi medii am asistat mai degrabă la scăderi de preţ, în opoziţie cu evoluţia din marile oraşe. Valoarea Indicelui Imobiliare.ro la nivel naţional a fost de 1.433 euro/mp util“, explică Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

În Bucureşti pe tot parcursul lunii martie, apartamentele disponibile spre vânzare în cel mai mare oraş al ţării au cunoscut o uşoară creştere de 0,5%, de la o medie de 1.500 de euro pe metru pătrat util până la 1.507 euro pe metru pătrat.

Locuinţele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,3%, de la 1.516 de euro pe metru pătrat la 1.521 de euro pe metru pătrat, în vreme ce media de preţ a unităţilor locative nou-construite a stagnat la 1.452 de euro pe metru pătrat.

Şi Cluj-Napoca a fost caracterizat, luna trecută, de o evoluţie ascendentă a preţurilor apartamentelor: pretenţiile vânzătorilor s-au majorat, per ansamblu, cu 0,9%, ajungând la o medie de 2.396 de euro pe metru pătrat util (faţă de 2.375 euro pe metru pătrat la finele lui februarie). Valoarea medie a locuinţelor din blocurile vechi a ajuns la 2.370 de euro pe metru pătrat (de la 2.347 de euro pe metru pătrat, reprezentând un plus de 1%), în vreme ce pe piaţa rezidenţială nouă a avut loc un avans de 1,3% (de la 2.507 la 2.540 de euro pe metru pătrat).

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.