Lista actualizată de WADA a substanţelor şi metodelor interzise în vigoare de la 1 ianuarie
Lista actualizată de substanţe şi metode interzise a Agenţiei Mondiale Anti-Doping (WADA) a intrat în vigoare începând de duminică. Versiunea 2023 a fost aprobată de Comitetul Executiv al WADA în luna septembrie a anului trecut.
Una dintre deciziile majore a vizat analgezicul tramadol, care urmează să fie interzis în competiţii începând de anul viitor, întârzierea fiind explicată prin dorinţa "de a asigura o comunicare şi o educare amplă a sportivilor, a anturajului lor şi a personalului medical".
De asemenea, se speră că acest lucru poate oferi comunităţii ştiinţifice timp pentru a ajusta detaliile procedurale, autorităţilor sportive timp pentru a dezvolta instrumente educaţionale pentru sportivi şi personalului medical şi de asistenţă timp pentru a aborda utilizarea în siguranţă a tramadolului în scopuri clinice.
Tramadolul fusese inclus în programul de monitorizare al WADA şi interzis de Uniunea Ciclistă Internaţională din martie 2019.
Modificările care intră în vigoare pentru 2023 includ exemple suplimentare de agenţi anabolizanţi şi diuretice interzise şi agenţi de mascare ca substanţe interzise, precum şi de metode interzise de manipulare a sângelui şi a componentelor sanguine în orice moment.
Betablocantele care pot încetini ritmul cardiac au fost interzise în mini-golf şi în toate subdisciplinele din scufundări, precum pescuitul subacvatic şi tir la ţintă, la cererea Federaţiei Mondiale de Mini-Golf şi, respectiv, a Federaţiei Mondiale de Sporturi Subacvatice.
La programul de monitorizare se adaugă dermorfina şi analogii acesteia în competiţii şi analogii hormonului de eliberare a gonadotropinei la femeile sub 18 ani, în orice moment, pentru a detecta modelele de utilizare în sport, precum şi hipoxenul pentru a evalua utilizarea abuzivă în sport.
Canabisul rămâne interzis în competiţii, în urma rezultatului unei revizuiri iniţiate în septembrie 2021.
Pentru ca substanţele sau metodele să fie adăugate pe lista WADA, acestea trebuie să îndeplinească cel puţin două dintre criteriile de a avea potenţialul de a îmbunătăţi performanţa sportivă, de a reprezenta un risc pentru sănătatea sportivilor şi de a încălca spiritul sportului.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro