Lovitură pentru Carlos Ghosn: În mijlocul scandalului, avocatul fostului şef Renault-Nissan şi încă şapte membri ai echipei care îl apăra şi-au dat demisia
Junichiro Hironaka, avocatul lui Carlos Ghosn, împreună cu alţi şapte membri ai echipei de apărători ai fostului şef al Nissan, şi-au anunţat joi demisia, în urma plecării lui Ghosn în Liban, potrivit CNN Business.
Hironaka a declarat, luna trecută, că fuga clientului său a fost o „adevărată surpriză”.
Fostul director al companiei Nissan, Carlos Ghosn, a afirmat miercuri, în Beirut, că ambasadorul francez în Japonia l-a avertizat în ceea ce priveşte faptul că propria lui companie completează împotriva sa.
"Sincer, am fost şocat de arestare şi primul lucru pe care l-am cerut a fost să mă asigur că Nissan ştie ce s-a întâmplat, astfel încât să îmi trimită un avocat (...) Iar a doua zi, la 24 de ore (n.r. după arest) am primit o vizită de la ambasadorul francez în Japonia care mi-a spus: <<Nissan se întoarce împotriva ta>>. În acel moment am realizat că tot ceea ce s-a întâmplat a fost un complot", a afirmat Ghosn, în cadrul unui interviu.
Fostul CEO al Nissan, Hiroto Saikawa, care a fost forţat să demisioneze anul trecut, după ce a recunoscut că a primit compensaţii injuste, a declarat într-o conferinţă de presă, la câteva ore după arestarea lui Ghosn, că acesta a folosit banii companiei în scopuri personale şi că de ani buni, Ghosn raporta venituri mai mici decât câştiga în mod real.
Arestarea lui Ghosn a adus în centrul atenţiei, la nivel mondial, sistemul de justiţie japonez.
Ambasada Franţei în Tokyo nu a oferit comentarii pe acest subiect.
Carlos Ghosn a fugit din Japonia în Liban, ajutat de o reţea de asociaţi, după mai multe săptămâni de planificare. Asociaţii lui Ghosn au vrut să-l ducă pe fostul şef al Nissan şi Renault într-o ţară cu un sistem judiciar "mai prietenos".
Ghosn a fugit cu un avion privat în Turcia, de unde şi-a continuat drumul către Liban, unde a aterizat pe 30 decembrie. Acolo s-a reîntâlnit cu soţia sa, Carole Ghosn, care ar fi jucat un rol important în fuga fostului director auto. Într-un răspuns pentru cotidianul american, soţia acestuia a descris întâlnirea drept "cel mai bun cadou din viaţa mea".
Carlos Ghosn a fost arestat în Japonia, în 2018, după ce a fost acuzat de infracţiuni financiare în valoare de zeci de milioane de dolari şi se confruntă cu patru capete de acuzare - inclusiv o afirmaţie potrivit căreia a deturnat bani de la compania pe care a condus-o pentru propriul câştig.
Decizia de a fugi din Japonia ar fi avut la bază percepţia acestuia că nu este tratat corespunzător de către sistemul judiciar din Japonia şi că acolo nu poate beneficia de o judecată corectă din moment ce există o "prezumţie de vinovăţie".
"Nu am fugit de justiţie – am fugit de injustiţie şi persecuţie politică", a explicat Carlos Ghosn.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro