Lukoil ar putea investi în energie regenerabilă în Rusia, România şi Bulgaria reducând subvenţiile
Grupul petrolier rus Lukoil ar putea dezvolta în Rusia viitoarele proiecte în domeniul energiei regenerabile, întrucât diviziile sale din România şi Bulgaria sunt afectate de reducerea subvenţiilor.
Lukoil ar putea începe un proiect pilot de generare de 10 MW din surse eoliene în Kaliningrad cel mai devreme anul următor, dacă Rusia relaxează restricţiile care impun ca echipamentele să fie cumpărate local, a declarat prim-adjunctul directorului general al Lukoil-Ecoenergo, Maxim Karnaukhov, potrivit Bloomberg.
"În Kaliningrad există oportunitatea de a dezvolta generare de energie eoliană. Regiunea este izolată, iar partea de logistică pentru tranzitul energiei convenţionale este dificilă", a spus Karnaukhov, într-un interviu acordat Bloomberg.
Ţări din Europa de Est, precum România şi Bulgaria, au scăzut subvenţiile acordate pentru a limita costul energiei regenerabile şi pentru a diminua impactul în facturile de electricitate ale consumatorilor. Guvernele din ambele ţări au redus facilităţile acordate proiectelor de energie regenerabilă anul trecut, ca urmare a creşterii puternice a numărului de astfel de instalaţii.
"Grupul a decis să oprească investiţiile pe termen lung în proiecte de energie regenerabilă în Europa de Est. Din păcate, mecanismele de sprijin pentru energia regenerabilă sunt reanalizate în unele ţări, ceea ce afectează climatul pentru investiţii", a spus Karnaukhov.
În România, statul sprijină producţia de energie verde prin sistemul certificatelor vezi. Fiecare producător primeşte gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce şi o livrează în reţea.
Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligaţi prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii îşi recuperează costurile cu achiziţia certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.
Guvernul a hotărât, în iunie, să reducă sprijinul acordat prin sistemul de certificate verzi pentru producţia de energie din surse regenerabile. Decizia a fost criticată de companii şi de asociaţiile producătorilor de energie verde.
Compania Lukoil Energy&Gas România, din grupul petrolier rus Lukoil, va construi un parc fotovoltaic de producţie a electricităţii cu o capacitate de 9 MW pe un teren de lângă rafinăria Petrotel din Ploieşti, au declarat, în februarie, pentru MEDIAFAX surse din piaţa de profil.
Lukoil a primit autorizaţia de construcţie a unităţii de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) la sfârşitul anului trecut.
Reprezentanţii companiei declarau, în octombrie 2013, că iau în calcul construcţia unor parcuri fotovoltaice pe câteva terenuri lângă rafinăria din Ploieşti. La acea dată, reprezentanţii Lukoil avansau posibilitatea ca parcurile fotovoltaice să aibă o capacitate instalată de până în 12 MW.
Petrotel-Lukoil face parte din grupul petrolier rus Lukoil, care mai deţine în România şi o reţea de peste 300 de benzinării.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro