Marcel Ciolacu, la Bruxelles: Vom propune un acord pe şapte ani să reducem deficitul, dar să menţinem investiţiile

Autor: Răzvan Botea Postat la 22 august 2024 27 afişări

Marcel Ciolacu, la Bruxelles: Vom propune un acord pe şapte ani să reducem deficitul, dar să menţinem investiţiile

Marcel Ciolacu a declarat, în urma întâlnirii cu şefa Comisiei Europene Ursula von der Leyen, că va propune la Bruxelles un plan pe şapte ani pentru reducerea deficitului bugetar şi pentru păstrarea investiţiilor.

„Vom propune Executivului european un acord pe 7 ani prin care putem să ne dezvoltăm economic prin investiţii, dar şi să reducem deficitul bugetar al României”, a declarat Marcel Ciolacu.

Spusele premierului confirmă informaţiile prezentate de ZF la începutul lunii iulie conform cărora guvernul se află în discuţii cu Bruxellesul pentru un acord de reducere a deficitului bugetar pe o perioadă de şapte ani. La finalul perioadei menţionate, România ar trebui să ajungă din nou la un deficit bugetar de sub 3% din PIB, conform cu tratatele europene.

România se uită în acest moment la un deficit de peste 7% din PIB în 2024, aşa cum indică Consiliul Fiscal, după ce bugetul articulat la începutul anului a fost depăşit din cauza cheltuielilor mai mari decât programările. Veniturile au mers şi ele peste aşteptări, dar creşterea cheltuielilor a sugrumat bugetul şi deficitul a ajuns la 3,6% din PIB la numai şase luni din an. În aceste condiţii, fără măsuri, deficitul bugetar riscă să meargă spre 8% din PIB.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.