MEDICAMENTE: Injectie de vitamine prin Rasdaq
Biofarm, fosta glorie a industriei romanesti de vitamine si suplimente minerale, isi schimba proprietarul. Americanul Robert Ferran vinde. Iar cumparatorul nu este vreun mare grup european de medicamente sau fond strain de investitii, ci... SIF-uri si investitori romani de pe piata Rasdaq.
Biofarm, fosta glorie a industriei romanesti de vitamine si suplimente minerale, isi schimba proprietarul. Americanul Robert Ferran vinde. Iar cumparatorul nu este vreun mare grup european de medicamente sau fond strain de investitii, ci... SIF-uri si investitori romani de pe piata Rasdaq.
Americanul Robert Ferran nu a visat probabil niciodata ca "salvarea" sa va veni de pe Bursa Electronica Rasdaq, pe care fosti politicieni romani voiau sa o vada la inchisoare. Antreprenorul a cumparat Biofarm Bucuresti in perioada 1999 - 2001 cu gandul, probabil, ca va moderniza compania, ii va intari portofoliul de produse si o va vinde apoi catre un grup farmaceutic interesat de Romania. Modernizarea a avut loc, timpul a trecut, insa cumparatorii nu s-au inghesuit la usa companiei. Asta desi in piata se stie de peste un an ca Ferran vrea sa vanda.
Surprinzator, Ferran a decis sa nu mai astepte investitorii strategici si a ales o solutie aflata tot timpul "sub nasul sau". Adica isi vinde treptat participatia de aproape 50% pe piata Rasdaq, unde este listata Biofarm.
Iar vanzarea este deschisa, spun surse din piata. Practic, oricine poate sa cumpere un pachet rezonabil de actiuni (cateva procente cel putin) daca este dispus sa plateasca pretul cerut de Ferran. Vanzarea are loc prin societatea de brokeraj HTI.
Iesirea lui Ferran din Biofarm este unul din putinele, daca nu singurul caz de pe piata romaneasca de capital cand un investitor isi vinde compania exclusiv prin intermediul Rasdaq.
Totul a inceput in urma cu trei saptamani, cand SIF Oltenia a raportat ca a cumparat peste 10% din companie, iar pe piata au aparut zvonuri ca firma este de vanzare. Si ca HTI a inaintat oferte de vanzare a unor pachete de cate 10% din capitalul Biofarm fiecarei SIF. O parte din ele au raspuns deja, chiar daca partial, ofertei. SIF Banat-Crisana a preluat circa 2% din capitalul Biofarm. Nici SIF Muntenia nu s-a lasat mai prejos, anuntand miercuri, saptamana trecuta, ca a cumparat 2% din actiunile Biofarm. Chiar si societatea de brokeraj SSIF Broker din Cluj a achizitionat 1,7% din actiuni.
Iar acesta a fost doar inceputul pentru ca Robert Ferran a anuntat deja, la sfarsitul saptamanii trecute, ca nu mai detine decat 17,5% din Biofarm. Este de asteptat asadar ca in curand sa apara actionari noi.
Dar de unde acest interes brusc pentru Biofarm, care a inregistrat in ultimii cinci ani o scadere a cotei de piata de la circa 2% la 1,2-1,4%, pe fondul cresterii mai rapide a consumului de medicamente comparativ cu vanzarile companiei?
Reprezentantii celor trei cumparatori mari anuntati pana saptamana trecuta declara la unison ca au cumparat titluri Biofarm deoarece compania sta bine din punct de vedere financiar.
"Rezultatele financiare pentru anul 2004 ale firmei sunt foarte bune si in crestere", spune Tudor Ciurezu, director economic al SIF Oltenia. In plus, societatea de investitii financiare are printre domeniile preferate de investitii sectorul farmaceutic, fiind actionar si la alti producatori autohtoni precum Sicomed Bucuresti sau Antibiotice Iasi. "In strategia noastra, am prevazut efectuarea de plasamente pe piata de capital la societati despre care credem ca sunt in crestere", adauga Ciurezu.
"Am primit o oferta de 10% de la o firma de brokeraj, nici nu stiam atunci cine vinde. Am vazut aproape 100 de miliarde de lei profit, am vazut planul de investitii si ne-au placut activele", afirma si Catalin Dobrescu, director de tranzactii la SIF Banat-Crisana. Compania nu a cumparat decat 2%.
"Este o investitie de portofoliu, nu ne vom implica in management", completeaza el. Nici actualul presedinte al Biofarm si nici oficialii societatii de brokeraj care ii reprezinta interesele nu au comentat pentru acest articol.
Potrivit rezultatelor preliminare, veniturile Biofarm au crescut anul trecut cu 2%, pana la 388,5 miliarde de lei (circa 12 mil. dolari), in vreme ce profitul net a fost de 88,4 miliarde de lei (2,7 mil. dolari).
Piata produselor farmaceutice este insa estimata pentru 2004 la un miliard de dolari, in crestere puternica de peste 30% fata de anul anterior. De altfel, in ultimii ani, Biofarm a pierdut constant teren pe piata, ceea ce determinat conducerea sa inceapa un program de investitii de 9 milioane de euro, in urma caruia si-a triplat capacitatea de productie.
Compania a fost privatizata in 1997, cand compania americana Shapiro Bancorp LLC a preluat 40% din actiunile Biofarm de la fostul FPS. Shapiro mai detine inca 10% din capitalul societatii, iar Robert Ferran a ajuns, in urma mai multor operatiuni complicate desfasurate in perioada 1999-2001 sa controleze jumatate din actiunile companiei.
Iar in 2005 Ferran alege sa vanda compania. Povestea este asadar departe de sfarsit. Pentru ca o societate cu aproape toate actiunile libere la tranzactionare in piata poate fi o tinta facila pentru o pre-luare viitoare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro