Micii fermieri şi consumatorii îşi fac griji după ce nemţii de la Bayer au finalizat achiziţia companiei Bayer pentru 63 de miliarde de dolari
Gigantul german Bayer a anunţat astăzi că a încheiat fuziunea de 63 de miliarde de dolari cu compania Monsanto, după doi ani de negocieri şi aprobări, potrivit Economic Times.
„Acţiunile companiei americane nu vor mai fi tranzacţionate pe Bursa de la New York, Bayer fiind acum unicul proprietar al companiei Monsanto”, spun nemţii în cadrul unei declaraţii.
Preluarea, cea mai mare realizată vreodată de o companie germană, vine cu un cost mare pentru Bayer. Compania este forţată să renunţe la o parte din businessurile de seminţe şi de agenţi chimici pentru agricultură pentru a satisface cererile de competitivitate impuse de organele de reglementare.
Bayer se aşteaptă să câştige cel puţin 1,2 miliarde de doalri anual în plus după deal-ul cu Monsanto.
Uniunea dintre Bayer şi Monsanto vine după fuziunile Dow-DuPont şi Syngenta-ChemChina, de anul trecut.
Aceste trei corporaţii gigant controlează acum mai mult de două treimi din piaţa globală de seminţe şi pesticide, deşi faptul că Bayer renunţă la o serie de businessuri îi permite companiei BASF să devină un competitor puternic.
Deşi Bayer a reuşit să îi calmeze pe reglementatori, criticii spun că prea multă putere este acum în mâinile câtorva jucători, care au capacitatea de a mări preţurile şi de a micşora gama de produse.
Săptămâna trecută, Fortune scria că visul companiei Bayer de a forma cel mai mare furnizor de seminţe şi produşi chimici pentru agricultură se apropie de realitate, încât compania a câştigat acordul Diviziei Antitrust din cadrul Departamentului american de Justiţie, după doi ani în care s-a proptit în aprobările autorităţilor pentru a prelua Monsanto într-o tranzacţie de 66 de miliarde de dolari.
Companiile au ajuns la un acord cu Departamentul de Justiţie, care linişteşte temerire guvernului cu privire la un posibil efect negativ major pentru fermieri şi consumatori, a transmis SUA într-o declaraţie de săptămâna aceasta. Acordul solicită cea mai mare vânzare de active din istoria pieţei de fuziuni şi achiziţii americane, potrivit guvernului.
„Sistemul de ferme al Americii are o importanţă critică pentru economia noastră, pentru ecosistemul nostru alimentar şi pentru stilul nostru de viaţă”, spune Makan Delrahim, care conduce Divizia Antitrust. „Fermierii americani şi consumatorii se bazează pe o competiţie de la egal la egal între Bayer şi Monsanto”.
Pentru Bayer, achiziţia Monsanto este ultimul pas în procesul de transformare într-o corporaţie, încât compania cu o istorie de 154 de ani a renunţat la businessul cu plastic şi s-a reinventat ca o companie ştiinţifică, bazată pe produse agriculturale sănătoase.
Fondată în Germania în 1863, Bayer este încă cea mai cunoscută companie pentru producţia de aspirină. Mai mult, compania a vândut heroină pentru o perioadă scurtă în secolul XX, drept tratament pentru tuse.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Bayer a făcut parte dintr-un consorţiu denumit IG Farben care producea pesticidul Zyklon B, utilizat în camerele de gazare.
De-a lungul deceniilor, după o serie de achiziţii, Bayer a devenit un gigant farmaceutic şi un mamut al chimicalelor.
Anul trecut compania a înregistrat venituri de 41 de miliarde de dolari şi are peste 100.000 de angajaţi la nivel mondial.
După anunţarea tranzacţiei, acţiunile Bayer, listate pe bursa de la Frankfurt, se tranzacţionau miercuri la închidere la 98,87 dolari per acţiune, la o capitalizare de piaţă de 85,97 miliarde dolari.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro