Microsoft reînvie energia nucleară: Gigantul tech redeschide o centrală nucleară din SUA pentru a-şi alimenta bazele de date uriaşe şi proiectele de AI, care consumă energie cât oraşe întregi

Autor: Ştefan Stan Postat la 23 septembrie 2024 6 afişări

Microsoft reînvie energia nucleară: Gigantul tech redeschide o centrală nucleară din SUA pentru a-şi alimenta bazele de date uriaşe şi proiectele de AI, care consumă energie cât oraşe întregi

Constellation Energy va redeschide centrala nucleară Three Mile Island din Pennsylvania pentru a furniza energie companiei Microsoft, în timp ce gigantul tehnologic caută modalităţi de a-şi satisface cererea tot mai mare de energie, menţinându-şi în acelaşi timp emisiile sub control, scrie FT. 

Companiile au prezentat vineri un acord de furnizare a energiei electrice pe 20 de ani, care va presupune redeschiderea de către Constellation a Unităţii 1 a centralei nucleare, care a fost închisă în 2019, în ceea ce ar fi a doua redeschidere de acest fel a unei centrale în SUA.

A doua unitate de la Three Mile Island, care a fost închisă în 1979 după o topire parţială care a dus la cel mai grav accident nuclear din istoria SUA, va rămâne închisă.

„Decizia de aici este cel mai puternic simbol al renaşterii energiei nucleare ca sursă de energie curată şi fiabilă”, a declarat Joe Dominguez, directorul executiv al Constellation, în cadrul unei convorbiri telefonice cu investitorii.

Energia nucleară s-a bucurat de o renaştere în ultimii ani, după ce accidente precum cel de la Three Mile Island, dezastrul de la Cernobîl din 1986 şi cutremurul şi tsunamiul care au lovit centrala Fukushima în 2011 au dus la renunţarea la această sursă de energie în multe părţi ale lumii.

Cu toate acestea, capacitatea energiei nucleare de a furniza energie fără emisii de dioxid de carbon 24 de ore din 24 a readus-o în centrul atenţiei, pe măsură ce lumea încearcă să reducă emisiile şi, în acelaşi timp, să satisfacă o nevoie de energie în creştere rapidă.

Big Tech s-a străduit să găsească modalităţi de a satisface cererea crescândă de energie creată de infrastructura de inteligenţă artificială, respectându-şi în acelaşi timp obiectivele climatice. La începutul acestui an, Microsoft a declarat că emisiile sale au crescut cu aproape o treime din 2020.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
redeschidere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.