Ministerul Finanţelor pregăteşte CNP-ul fiscal, un cod unic de identificare fiscală pentru persoanele fizice

Autor: Răzvan Botea Postat la 31 iulie 2024 27 afişări

Ministerul Finanţelor pregăteşte CNP-ul fiscal, un  cod unic de identificare fiscală pentru persoanele fizice

Ministerul Finanţelor a publicat pe siteul propriu un proiect de lege care prevede introducerea unui număr de identificare fiscală pentru persoanele fizice, ca alternativă la folosirea CNP-ului în relaţia cu Fiscul.  Practic, orice cetăţean român poate cere acest cod de identificare fiscala şi s=l folosească în locul CNP-ului în documentele pe care le transmite la ANAF. Măsura face parte dintr-un pachet mai mare, care a fost publicat astăzi de Ministerul Finanţelor.

„Efectul sinergic al tuturor măsurilor pe care le implementăm pentru a ţine sub control evaziunea fiscală va fi vizibil în contul de execuţie bugetară. Din experienţa noastră, în combaterea evaziunii fiscale şi având în vedere mecanismele pe care le implementăm, am constatat că trebuie să gestionăm problema din mai multe direcţii, pentru a monitoriza şi reveni la normalitate. Proiectele noastre de digitalizare converg spre obiectivul general de reducere a gap-urilor la diverse categorii de impozite şi taxe. Toate statele care au aplicat astfel de proiecte de digitalizare au obţinut rezultate semnificative. Toate aceste măsuri ne vor ajuta să valorificăm mai bine creanţele bugetare, să reducem cât mai mult sarcina fiscală de pe umerii contribuabililor şi astfel să generăm finanţări consistente pentru asigurarea marilor servicii publice”, spune ministrul finanţelor Marcel Boloş.

CNP-ul fiscal, adică practic un cod unic de identificare fiscală pentru persoanele fizice, care să fie folosit în declaraţiile fiscale şi în facturi, se introduce ca alternativă la CNP-ul contribuabilului persoană fizică, conform documentelor publicate de finanţe.

Ce spune documentul:

1. Scopul introducerii:

- Se introduce pentru a fi utilizat de persoanele fizice în locul CNP-ului în relaţia cu organul fiscal.

- Scopul este de a proteja datele personale sensibile ale cetăţenilor, evitând utilizarea CNP-ului în diverse sisteme.

2. Cum va funcţiona:

- Organul fiscal central va aloca fiecărei persoane fizice un număr de identificare digitală în scop fiscal.

- Acest număr va putea fi folosit în locul CNP-ului pentru funcţionarea corectă a sistemelor care solicită utilizarea CNP-ului persoanelor fizice.

- Persoana fizică va putea alege să îşi dovedească identitatea în relaţia cu organul fiscal utilizând acest număr în locul codului numeric personal.

3. Cum se obţine CNP-ul fiscal:

- La solicitarea persoanei fizice, numărul va fi comunicat prin:

  a) Utilizarea serviciului "Spaţiul privat virtual"

  b) Utilizarea altor mijloace de comunicare în mediu electronic (de exemplu, o aplicaţie pusă la dispoziţia persoanei fizice pe site-ul ANAF sau pe telefon)

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.